Adnan Menderes Ege Gezisinde Halka Hitap Ediyor


Adnan Menderes mitingde halkı selamlıyor

1 Temmuz 1953'de Başbakan Adnan Menderes, Ege gezisinde halka hitap ederken sözü tezahüratlarla bölünüyor ve menderes konuşmayı bırakıp halkı selamlamaya başlıyor.

Aydın’lı bir çiftçi ailesinin oğlu olan merhum Başbakan Adnan Menderes, çevresinin ısrarı üzerine siyasete girmiş Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatlarında ve kadrolarında görev almış, bu süre zarfında Mustafa Kemal Atatürk ile tanışma fırsatı bulmuş ve Atatürk'ün tavsiyesi üzerine 1931 yılı genel seçimlerinde Aydın'dan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili seçilmiştir. Menderes daha sonraları parti içi muhalefetten partiden ihraç edilmiştir.

1945 yılında arkadaşları Celal Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile Demokrat Parti'yi kuran Adnan Menderes,  "Yeter Söz Milletin" sloganıyla girdiği 14 mayıs 1950 seçimlerinde %53.5 oy alarak iktidar olmuş ardından 1954 ve 1957 seçimlerinde de art arda galip gelmiştir.
Menderes hükümetinin ilk icraatı fazla masraf olduğu gerekçesiyle devlete ait otomobilleri satmak oldu. Menderes döneminde, paralara mevcut cumhurbaşkanının resminin basılması uygulamasını kaldırılmış, tekrar ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri basılmaya başlanmıştır. Daha sonra, o döneme kadar Türkçe okunan ezanın Arapça okunması serbest bırakıldı.
Siyasi atmosferin gün geçtikçe kötüleşmesi, protestoların ve ayaklanmaların artması sonucu gerçekleşen darbeyle siyasi suçlu olarak tutuklanan Menderes, 17 Eylül 1961’de öğleden sonra İmralı Adasında idam edilmiş ve son sözü "kırgın değilim" olmuştur.

----

The 9th prime minister of Turkey Adnan Menderes gave a speech to community in 1 July 1953, when he was in journey aegean region. People are cheering and Menderes is waving his hand to crowd.

On May 27, 1960, a military coup overthrew his government. Menderes and hundreds of Democrat Party leaders were arrested. During a trial lasting 11 months, Menderes was accused of embezzling state funds, extravagance, and corruption, among other charges. He was sentenced to death and was hanged.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder