22 Çinliyi Kovalayan Giresunlu Türk Askeri

Tahsin Yazıcı, 22 Çinliyi Kovalayan askerini öpüyor
22 Çinliyi Kovalayan Kahraman Türk Askeri
General Tahsin Yazıcı, Kuniri Kuşatması (Kore Savaşı) esnasında yapılan hücum operasyonunda 22 Çinli askeri tek başına kovalayıp karargaha geri dönen kahraman Türk askeri Necdet Ayhan Çavuş'u yanaklarından öpüyor.

Kuniri Kuşatması'nda 352 asker yaralanmış, 78 asker ise de şehit olmuştur. Bu kuşatmanın ardından Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmıştır çünkü 8. Amerikan Ordusu, Türk birliğinin  direnişiyle yok edilmekten kurtulmuştur. Bu hadiseyle birlikte savaş sırasında General olan Tahsin Yazıcı da Tümgeneral rütbesine terfi etmiştir. 

Olay 28 Nisan 1959 yılında Milliyet gazetesinde şu şekilde haber yapılmıştır:

1952 yılında Kore'de keşif kolunda kendine ateş eden 22 kişilik Kızıl Çin askerine kızıp süngü takarak tek başına hücum eden Türk askeri, Kızıl Çin ordusuna mensup 3 er ile 1 subayı süngüyle öldürdükten sonra geri kalanını önüne katıp kovalamıştır. Giresun'un Burhaniye köyünden Kore'ye giden kahraman Türk askeri Necdet Ayhan Çavuş'a 23 Nisan (1959) merasiminde "Kahramanlık" madalyası takılmıştır.

Kore Savaşı kahramanı Türk askerinin gazete haberi

Türk askerinin Kore'de verdiği mücadele bugün hala minnetle anılmakta ve hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Öyle ki Güney Kore'nin İstanbul Başkonsolosu Jessy Yeunju Jang, geçtiğimiz günlerde birçok Türk askerinin Kore'de şehit ve gazi olduğunu hatırlatarak minnetlerini paylaşmış ve şu sözleri söylemişlerdir:
1950-1953 yıllarında Kore'ye yaklaşık 20 bin Türk askeri gönderildi. Bu askerler daha önce varlığını bilmediği bir ülkeyi korumak için savaşa girdi ve tanımadıkları insanlar için savaşmaya gönüllü oldu. Cesur Türk askerleri Kore'nin şu an sahip olduğu özgürlük ve demokrasi için mücadele etti.

Kore Savaşında Sıkılan Kanadalı Askerlerin Buz Hokeyi Maçı yazısı için lütfen tıklayın!

Türk Askerlerine Kore Hatırası: Atatürk'ün Çocukları yazısı için lütfen tıklayın!

Kore'de Savaşan Mahkumlar Amerika'ya Dönmeyi Reddediyor: Barış İçin Kalıyoruz yazısı için tıklayın! 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder