Avrupa Birliği'ne Giren Müslüman Ülke: Mayotte

Mayotte ilk Müslüman AB üyesi devlet olarak kabul ediliyor. Credit: Görsel Hafıza. 
Doğumlarıyla birlikte Fransa ve Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilen Mayotte halkı, AB'ye giren ilk Müslüman topluluk olarak kabul görmektedir. Mayotte coğrafi olarak Doğu Afrika ülkesi Komorlar Birliği'nin bir parçasıdır. Yaklaşık 200 yıldır Fransızların işgali altında olmasının sonucunda 2014'te "en uzaktaki üye" sıfatıyla AB'ye katılmıştır.

Yaklaşık 200 yıldır Fransa işgalinde olan Mayotte 2011 yılında Fransa'ya tam bağlılığını ilan etti ve AB'nin ilk Müslüman ülkesi oldu. Mozambik ve Madagaskar'ın yanı başında yer alan Mayotte'nin 210.000 kişilik nüfusunun yaklaşık yüzde 97'si Müslüman'dır. 

Mayotte'de doğanların Fransız ve AB vatandaşı sayılmasından dolayı adaya göç dalgası bulunmaktadır ancak ülkenin konumu bakımından çoğu göçmen adaya ulaşamadan boğularak can vermektedir. Para birimi olarak Euro'yu kullanan Mayotte,  kozmetik ürünlerinin ve özellikle parfümün temel ham maddelerinden olan "ylang ylang" bitkisinin en fazla yetiştiği yerlerden biridir. Ayrıca Komor Birliği etrafında bulunan zengin petrol kaynakları bakımından Fransa için oldukça önemli bir toprak parçası konumundadır. 

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder