Kıbrıs Barış Harekatının Şifresi: Hangi Ayşe Tatile Çıktı?

Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit ve Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş
Sırasıyla: Turan Güneş, Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit, Nermin Güneş ve Ayşe Güneş bir arada. 

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 günü  'Ayşe tatile çıksın' parolası ile başlamıştır. İlginç parola tercihi harekatın ilk gününden beri ilgi odağı olmuş, herkes paroladaki Ayşe'nin aslında kim olduğunu, harekatın akıbeti kadar merak etmiştir. Ayşe ise kendini harekatın başlamasından 11 gün sonra 31 Temmuz 1974 günü 1. Cenevre Konferansı'nda göstermiştir. Tatile çıkan Ayşe, Kıbrıs Harekatı sırasında dışişleri bakanlığı görevinde bulunan Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş'tir. Yazının fotoğrafında ise en sağda yer almaktadır. 

1974 Kıbrıs harekatı, Türk milletinin ve devletinin sabrının taştığını gösteren bir hamledir. Öyle ki EOKA terör örgütü aracılığıyla katledilen, zulmedilen ve göç etmeye zorlanan Türk'lerin acıları tazeliğini korurken 1974’te Yunanistan, adanın ilhakı yani bütünüyle kendisine bağlanması için harekete geçmesi, Türkiye için bardağı taşıran son damla olarak görülmektedir. 

Kesin Türk zaferi olarak kabul edilen Kıbrıs Barış Harekatı, yakın tarihin en önemli ve en kritik harekatlarından biri olarak kabul edilmektedir. 20 Temmuz 1974 tarihinde saat 6:05'te Kıbrıs'a ayak basan Türk askerlerinin 24 Temmuz günü adanın yarısını temizleyerek Lefkoşa'ya kadar ilerlemesi ciddi bir askeri başarı olarak kabul edilmektedir. 




Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder