Bir Kadın İlk Kez Genel Seçimlerde Oy Kullanıyor

1935 yılında seçme hakkını kullanan bir kadın

Seçme ve seçilme hakkını kazandıktan 1 yıl sonra, 1935 genel seçimlerinde ilk kez oy kullanan bir kadın ve onu seyredenler.

Kadınların belediye seçimlerine katılması (seçme ve aday olma hakkı) 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle tanınmıştır,  milletvekili seçme ve seçilme hakları ise 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. Kadınların katıldığı ilk genel seçim olan 1935 genel seçimleri soncunda 18 kadın milletvekili meclise girmeye hak kazanmıştır.

Bu kadın milletvekillerinin isimleri şöyledir:

Mebrure Gönenç (Afyon), Satı Çırpan (Ankara), Şükran Örsbaştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül (Balıkesir), Şekihe İnsel (Bursa), Hatice Özgünar (Çankırı), Hu­riye Önüz (Diyarbakır), Fatma Memuk (Edirne), Nahiye Ergücü (Erzurum), Fakihe Öymen (İstanbul), Benel N. An­ man (İzmir), Ferruh Gürgüp (Kayseri), Behire Morova (Konya), Mehri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkay (Sivas), Semiha Hızal (Trabzon).


Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder