Ortadoğu'da Sanat: George W. Bush'a Fırlatılan Ayakkabının Heykeli

George W. Bush'a 2009 yılında fırlatılan ayakkabının heykeli
George Bush'a fırlatılan ayakkabının heykelini açan idareciler. 
Iraklı gazeteci Muntadhar el-Zaidi'nin, ABD Başkanı George W. Bush'a fırlattığı bir ayakkabının heykeli 27 Ocak 2009 tarihinde, Irak`ın Tikrit kentinde yapılan törenle açılmıştır. Bağdatlı sanatçı Laith el-Amari'nin bakır ve cam kullanarak yaptığı heykel açıldıktan yaklaşık bir gün sonra valilik tarafından kaldırılmıştır.

Bu arada heykelin açıldığı Tikrit, Saddam Hüseyin'in memleketidir. 

Ne Olmuştu?

14 Aralık 2008 tarihinde Iraklı gazeteci Muntadhar al-Zaidi, Irak Başbakanı Maliki ve ABD Başkanı George W. Bush'un düzenlediği basın toplantısında ayakkabılarını çıkararak Bush'a fırlatmış ve "Bu sana Irak halkından veda öpücüğü, köpek" diye bağırmıştır. Bush her iki ayakkabıdan da eğilerek kurtulmuştur. Korumaların hızlıca müdahale ettiği Al-Zaidi, apar topar salondan çıkarılmış ve tutuklanmıştır.

Nefret saldırısı suçundan yargılanan Zaidi, üç yıl hapis cezası almış ancak bu cezanın üç ayını yattıktan sonra serbest bırakılmıştır. Yıllar sonra işkence gördüğünü ama yaptığından pişman olmadığını söyleyen Zaidi, 2018 yılında milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir. 

Zaidi'nin işkence gördüğüne dair açıklaması şu şekilde;

Tutuklandıktan sonra Irak polisleri tarafından 3 gün şiddetli işkence gördüm. Dişlerim söküldü, kulaklarıma çınlayana kadar vuruldu, el ve ayak tırnaklarım çekildi. Örgütsel bir tepki olmadığı anlaşılınca, 3 ay sonra 2009’da serbest bırakıldım. 

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder