Vecihi Hürkuş'un Tayyare Mektebi

Vecihi Hürkuş'un Teyyare/Okul Mektebi
Vecihi Hürkuş'un deniz kenarındaki Tayyare Mektebi
"Ölüme mahkum hasta yavrusunun başında bekleyen bir baba gibi, her gün uçağımın yanına gidip onu okşuyordum" sözleriyle havacılık alanına olan ilgisine tanık olduğumuz Vecihi Hürkuş'un tayyare mektebinde(Vecihi Sivil Tayyare Mektebi-VSTM) kullandığı üç uçak Kalamış sahiline park edilmişken çekilen hatıra fotoğrafı.

Yeşilköy’deki Tayyare Mektebi’ne girerek ilk uçuşunu 21 Mayıs 1916'da yapan ve o tarihten sonra bu tutkusunu milli çıkarlar doğrultusunda kullanma kararı alan Vecihi Hürkuş, 1917 yılında Kafkas Cephesi'nde Rus uçağı düşürerek tarihe uçak düşüren ilk pilot olarak geçmiştir. Türkiye'nin havacılık alanında ilerlemesi, yerli uçak üretiminin mümkün kılınması ve gençlerin havacılığa olan ilgilisinin artırılması için bir ömür veren Vecihi Hürkuş, maddi yetersizlikler ve diploma denkliği verilmemesi gibi engelleri aşamamış ve hedeflerine ulaşamadan 16 Temmuz 1969 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder