10 YIL SÜRGÜN: LAURENT GBAGBO YENİDEN FİLDİŞİ SAHİLLERİNDE

Sürgünden dönen Laurent Gbagbo'nun mutluluğu
Eski Fildişi Sahilleri Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo 10 yıl süren sürgünün ardından Fildişi Sahillerine döndü

Fildişi Sahili'nin sürgündeki eski Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo, 18 Haziran 2021 tarihinde ülkesine döndü. Fildişi Sahili için tarihi bir gün ve tarihi bir an olarak tanımlanan bu geri dönüşe şahit olmak isteyen yüzbinlerce kişi, Abidjan Havalimanı etrafında toplandı. 

Laurent Gbagbo Neden Sürgündeydi? 

Laurent  Gbagbo, 2010 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettikten sonra yenilgiyi reddetmiş, uluslararası baskılara rağmen görevini bırakmamakta diretmiştir. Uzun uğraşlara karşın seçimi kazanan aday Alassane Ouattara'ya koltuğunu devretmeyen Gbagbo, ülkede çatışma çıkmasına sebep olmuştu. Bu çatışmaların yaklaşık 3000 kişiyi öldürdüğü tahmin ediliyor. 

Bu olaya karşın Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Laurent  Gbagbo hakkındaki beraat kararını onamasının ardından, seçilmiş mevcut Cumhurbaşkanı  Alassane Ouattara, 76 yaşındaki Gbagbo'nun ülkeye dönmekte özgür olduğunu duyurmuştu. 

Bazı Afrika uzmanları ve Fildişi Sahili vatandaşlarının bir kesimi Gbagbo'nun ülkesine döndükten sonra yeniden iktidar için mücadele edeceğinden ve intikam için çeşitli kanlı eylemler gerçekleştirebileceğinden endişe ediyor. Bu inanışın aksine bazı kesimler ise Gbagbo'nun siyasi uzlaşı içerisinde ülkesine döndüğüne ve huzuru kaçırmayacağına inanıyor. 

Gbagbo, 3000 kişinin öldüğü çatışmalardan dolayı beraat ederken diğer yandan hakkında sonuçlanması beklenen bir hırsızlık davası daha var. Öyle ki seçimi kaybettikten sonra Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası'na ait fonları çalmakla suçlanan Gbagbo'nun 20 yıl hapis cezası alma ihtimali var.

Hakkındaki tüm suçlamalara rağmen Laurent  Gbagbo'nun görkemli dönüşü ve Fildişi Sahili yollarında oluşan uzun konvoylar bu tweette net bir şekilde görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder