ESVATİNİ'DE KRAL ÇIPLAK

Esvati̇ni̇'de gerçekleşen protestolar gittikçe yıkıcı bir hal almaya başladı
Esvati̇ni̇'de gerçekleşen protestolar gittikçe yıkıcı bir hal almaya başladı. Credit: Supplied/Sunday Times

Başbakanın kral tarafından atandığı Güney Afrika'nın küçük ülkesi olan Esvatini'de, krallık rejimine karşı protestolar ülke geneline yayılmaya başladı. Ülkede demokratik bir yönetimin olmasını ve bu yönetimin adil bir seçimle belirlenmesini isteyen protestocular, gösterilere şiddetli bir şekilde devam ediyor. 

1986'dan beri görev başında olan Esvatini'nin Kralı 3. Mswati'nin, protestolar karşısında ülkeyi terk ettiği iddia edilse de idari makamlardan bu bilgiyi teyit eden resmi bir açıklama henüz yapılmadı. 

İlk protestoların 20 Haziran günü kırsalda küçük bir grup ile başladığı ve bu protestonun ülke geneline yayılarak kontrolden çıktığı biliniyor. Protestolar çerçevesinde kasabalara mal taşıyan bazı araçların ve yerel idarelere dair hükümet binalarının ateşe verilmesi öfkenin artık kontrol edilemediğini gösterdi. Şiddettin artmasıyla birlikte başlayan tutuklamalar, bazı bölgelerde polis-protestocu çatışmaları yaşanmasına sebep oldu.

Haber akışının ve iletişimin kısıtlı olduğu bölgede, çatışmaların akıbeti ve nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Kaosun artması ve iç savaş yaşanması ihtimaline karşı Esvatini'ye dışardan müdahale edilmesi muhtemel görünüyor.  Bu duruma karşı komşu Afrika ülkelerinin tutumunun ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak halkın şu noktadan sonra demokrasi talebinden vazgeçmesi beklenmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder