YENİ KALEDONYA BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE


Yeni Kaledonya
Yeni Kaledonya ülkesinin sahip olduğu toprak parçaları ve bayrağı.
Belki de ilk kez duyacağınız ülkelerden biri olan Yeni Kaledonya, Büyük Okyanus'un güneydoğusunda yer almaktadır. Fransa'nın denizaşırı özerk topraklarından biri olan Yeni Kaledonya, Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi olan bir bölge olarak özel bir statüdedir. 

Yaklaşık 300.000 kişinin yaşadığı Yeni Kaledonya bölgesi, son dönemlerde bölgenin siyasi bağımsızlık kazanmasını isteyen siyasi girişimlerle meşgul. Daha önce 2018 ve 2020 yıllarında bağımsızlık ilan edilmesine ilişkin referandum yapan bölge sakinleri, her iki referandumdan da "hayır" sonucunu aldı (2018'de %57, 2020'de ise %53 ile hayır oyu birinci geldi).

Ancak 2021 yılının Aralık ayında referandum üçüncü kez tekrarlanacak. Yeni Kaledonya bağımsızlığına yönelik son kez düzenlenecek olan bu referandum, bölgenin demokratik yollardan bağımsız olabilmesi  için son seçenek olarak görülüyor. Önceki iki referandumda "hayır" oyunun giderek düşmesi, bağımsızlığa inanan kesimlerin inancını arttırıyor. 

Fransa'ya yaklaşık 20 bin kilometre mesafede bulunan Yeni Kaledonya'nın, referandumdan bağımsızlık sonucunu elde etmesi durumunda Fransa ile 2 yıllık bir geçiş döneminin müzakere edilmesi öngörülüyor.

Yazının hazırlanmasında kullanılan kaynağa aşağıdaki linkten erişim sağlayabilir ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz:

Yeni Kaledonya üçüncü ve son defa Fransa'dan ayrılmayı oylayacak, Euronews, Erişim Linki: https://tr.euronews.com/2021/06/02/yeni-kaledonya-ucuncu-ve-son-defa-fransa-dan-ayr-lmay-oylayacak 


3 yorum:

  1. Bu nasıl sömürge böyle ya

    YanıtlaSil
  2. bağımsız olsalar ne olacaklar ki ben de olsam hayır derdim

    YanıtlaSil
  3. yeni kaledonya da yeni metonya gibi :D

    YanıtlaSil