12 YILLIK NETANYAHU DÖNEMİNİ BİTİREN KOALİSYON

Netanyahu dönemini bitiren koalisyon
Netanyahu'yu deviren koalisyon bu orta sehpa üzerinde kuruldu. Credit: AFP Photo via United Arab List Raam/Daily Sabah
Filistin'e yönelik vahşi saldırıların sorumlusu olarak tanıdığımız İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, başbakanlık koltuğundaki son günlerini yaşıyor. Hakkında yüzlerce yolsuzluk ve usulsüzlük suçlaması olduğu bilinen Netanyahu'nun, yeni iktidar döneminin başlamasıyla birlikte yargılanması ve cezalandırılması bekleniyor. 

Aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ile Yair Lapid liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde 8 parti yer alması bekleniyor. Koalisyonun başbakanı ilk iki yıl Naftali Bennett, sonraki iki yıl ise Yair Lapid olacak şekilde belirlendi. 

Yeni hükümetin bir an önce kurulması için çağrı yapan koalisyon ortakları son olarak, İsrail Meclisi Başkanı Yariv Levin'den güven oylamasının kısa zaman içinde yapılması için çağrıda bulundu. 2009 yılından beri koltuğunu bir şekilde koruyan Netanyahu ise sessizliğini koruyor. 

Netanhayu'nun devrilme sürecinin başlaması, Filistinlilerde ve Filistin yanlılarında ise buruk bir mutluluğa neden oldu. Çünkü yeni başbakan olması beklenen Naftali Bennett aşırı sağcı politikaları ve Filistin karşıtlığı ile biliniyor. Zaten Bennet daha önce Netanyahu ile koalisyon ortaklığı da yapmıştı. Bu nedenle en azından ilk iki yıl İsrail'in Filistin politikasında bir yumuşama beklentisi gündemde değil. 

Sonsuz güce ve özgürlüğe sahip olduğu düşünülen 12 yıllık Netanyahu döneminin küçük bir orta sehpa üzerinde atılan imzalarla bitirilmesi, trajik bir sonun başlangıcı olarak görülebilir. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

1 yorum: