Abdülhakim İsmailov'un Berlin'de Dalgalandırdığı Sovyetler Bayrağı

Berlin üzerinde dalgalanan Sovyet bayrağı, yıl 1945

Berlin'de bulunan Reichstag binasının çatısına çıkan Dağıstanlı Abdülhakim İsmailov, savaştan harabeye dönen şehre doğru Sovyetler Birliği bayrağı açmıştır. 1945 yılında Yevgeny Khaldei'nin çektiği bu fotoğraf, "Reichstag üzerindeki Sovyet bayrağı" ismiyle İkinci Dünya Savaşı'nın ikonik fotoğraflarından biri olarak kabul edilmiştir. 

1894 yılında inşa edilen Reichstag binası mimarisiyle (neo-rönesans, neo-barok) zamanının en görkemli yapılarından biri olarak kabul edilmiştir. Alman tarihi için büyük önem sarf eden bina aynı zamanda Kızıl Ordu için bir düşman sembolü olarak görülmüştür. Sovyetler'in 2 Mayıs 1945'te ele geçirdiği Reichstag, Nisan 1999'dan beri meclis binası olarak kullanılmaktadır.

Reichstag binası aynı zamanda Nazilerin doğuşunda etkili olmuştur;

27 Şubat 1933 günü Alman parlamento (Reichstag) binası yandı. Nazi liderliği ve koalisyon ortakları, yangını Komünistlerin şiddetli bir ayaklanma planladığını iddia etmek için kullandı. Bu durumun önüne geçmek için acilen yasa çıkarılması gerektiğini savundular. Genellikle Reichstag Yangın Kararnamesi olarak bilinen yasa, bazı anayasal güvenceleri kaldırdı ve Nazi diktatörlüğünün önünü açtı.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder