Ku Klux Klan Örgütünün Washington Eylemi

Ku Klux Klan
Klu Klux Klan (KKK) örgütünün Washington D.C.'de düzenlediği yürüyüşün bir görüntüsü. Credit: Library of Congress / Gonzalo Pacanins.
Ku Klux Klan örgütünün 1926 yılında Washington'da düzenlediği yürüyüşe beklentilerin çok üstünde kişi katılmıştır. Tespit etmek zor olsa da yoğun katılım, muhtemelen Klan'ın popülaritesinin zirvesini temsil etmektedir.

Ku Klux Klan (KKK) örgütü, 24 Aralık 1865'te ABD'nin Tennessee eyaletinde kurulmuş, siyahi karşıtı, beyaz üstünlükçüsü ve göçmen karşıtı, ırkçı bir gizli örgüttür. Kurucuları; Büyük Büyücü olarak bilinen Nathan Bedford Forrest, Yüzbaşı John C. Lester, Binbaşı James R. Crowe, John D. Kennedy, Calvin Jones, Richard R. Reed, Frank O. McCord'dır. 

Örgüt varlığını ilk olarak, "Birth of a Nation" filmi ile duyurmuştur. 

Ku Klux Klan örgütü, Amerikan İç Savaşı'nın ardından siyahilerin kazanmaya başladığı haklara, özgürlüklere ve siyah-beyaz eşitliğine karşı çıkmıştır. Amaçlarına ulaşmak için sertlik ve teröre başvuran örgüt iki kere dağılmasına karşın 1950 ve 1960'larda tekrar canlanmıştır. Ancak örgüt, tüm denemelere rağmen hiçbir zaman kuruluş yıllarındaki yüksek popülaritesine ulaşamamıştır. KKK günümüzde de birtakım bölgelerde sadece mahalli düzeyde, propaganda yaparak varlığını göstermektedir.

1915 yılında yayınlanan Birth of a Nation filminin bilgilerine erişmek için şu linke tıklayabilirsiniz: https://www.imdb.com/title/tt0004972/

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder