İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, İstanbul’daki zirvesinin kapanış oturumunda söz hakkı alan Erdoğan, 26 ülkenin İİT'ye olan borcunu ödemediği için tepki gösteriyor. Yıl 2016.
80 darbesinin ardından yalnızlaşan Türkiye, yönünü doğuya çevirmiştir ve Kenan Evren'in katılımıyla Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda aktif rol almaya başlamıştır. İslam İşbirliği Teşkilatı diğer bir adıyla İslam Konferansı olarak bilinen topluluk Birleşmiş Milletler'den sonra dünyadaki ikinci büyük örgüttür ve bütün İslam ülkelerinin bir araya geldiği tek uluslararası örgüt konumundadır. Örgütün toplantılarına İslam Ülkeleri Zirvesi adı verilir. İslam Zirvesi örgütün en yetkili organıdır.
İslam İşbirliği Teşkilatı 21 Ağustos 1969 tarihinde bir Yahudi'nin Mescid-i Aksa’yı kundaklamayı denemesinden sonra İslam ülkeleri başkanları tarafından kuruldu.Amacı, İslami değerleri,yapıları ve devletleri korumak ve İslam devletlerini bir arada tutarak korunmaktır. İslami Zirve dışında teşkilatı yöneten organ daimi sekreteryadır.Bu görevi 2005'ten 2014'e kadar Ekmeleddin İhsanoğlu yapmıştır.İhsanoğlu bu görevi üstlenen tek ve ilk Türk'tür.
Teşkilatın yöneticisi yani Sekreteri şuan Yusuf bin Ahmed el-Useymin'dir. Teşkilatın merkezi ise Suudi Arabistan'ın bir şehri olan Cidde'dir. Cidde, Kudüs kurtarılana kadar merkez olarak tayin edilmiştir. Örgüte 57 ülke üyedir.Örgütün geliri üyelerden alınan aidat ve bağışlardır. Örgütün Gözlemci ülkeleri; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla), Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland'dır.
Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder