Sınır Tanımayan Doktorlar - Doctors Without Borders

Sınır Tanımayan Doktorlar Afrikada

Sınır tanımayan bir doktor yardımları ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar(MSF), ulusal ve bölgesel alt kuruluşlardan oluşan ve temelini saha çalışanlarının oluşturduğu dünya çapında bir harekettir. Merkezi Cenevre'de bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar'ın 24 farklı ülkede temsilciliği vardır. Bütçesinin %90'ından fazlasını tüm dünyada Sınır Tanımayan Doktorlar'ı destekleyen bağışçılar tarafından sağlamaktadır.

Sınır Tanımayan Doktorlar, 1971 yılında Biafra'da (günümüzdeki Nijerya'nın güneydoğu bölgesinde 1967-1970 yıllarında bağımsız olan devlettir.) yaşanan kıtlık ve savaşın ardından bir grup doktor ve gazeteci tarafından Fransa'da kuruldu. Amaçları hızlı, etkili ve tarafsız bir biçimde acil sağlık yardımı sağlayacak bağımsız bir dernek kurmaktı. Sınır Tanımayan Doktorlar kurulduklarında 13 kurucu doktor ve gazeteci dahil olmak üzere, farklı uzmanlıklara sahip doktorlar, hemşireler ve diğer mesleklerden üyelerle beraber toplamda 300 gönüllüden oluşuyordu.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın ilk faaliyeti Nikaragua'nın başkenti Managua'da, şehrin tamamını yok eden büyük depremle beraber başlamıştır. Daha sonra Honduras'ta büyük bir sel felaketine ve binlerce insanın ölmesine yol açan Fifi-Orlene kasırgası sonrası afet yardım programını sürdürdü.
Sınır Tanımayan Doktorlar, büyük krizlerde hızlı bir organizasyon ile insanlara sağlık hizmeti sunması ve dünyanın dikkatini o bölgelere çekmesiyle 1999 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

3  Ekim 2015 tarihinde, Afganistan'da Taliban'ın eline geçen bölgeye yapılan saldırılarda Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait bir hastane de vuruldu. Bu saldırı sonucunda 9 doktor yaşamını yitirdi. Dünyadan büyük tepki alan bu olay karşısında dönemin ABD başkanı Obama özür dilemiştir. Sınır Tanımayan Doktorlar Van'ın Erçiş ilçesinde yaşanan depremde Türkiye'ye de gelerek depremde yakınlarını kaybedenlere yönelik olarak psikolojik destek sağlamışlardır.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın hikayesi beyazperdeye de taşınmıştır. Dört gönüllü doktorun Kongo ve Liberya'daki savaş ortamında yaşadıkları olayları anlatan 'Living in Emergecy' bu konuda izlenebilecek filmlerden.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder