2020'de Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ)


Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Haritası

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 2020 yılında 28. yaşına giriyor! 26 Haziran 1992'de kurulmasından bu yana ekonomik iş birliği temelinde bölgede barış ve istikrara katkı sağlamayı hedefleyen örgüt, bölgesel kalkınmalara destek olmaya devam ediyor.

KEİ, 25 Haziran 1992'de İstanbul Zirve Bildirisi'yle kurulmuş ve ülkemizin öncülük yaptığı bir örgüttür. KEI'nin 12 üyesi bulunmaktadır. Bunlar: Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye'dir. Yani kısaca Karadeniz'e dolaylı ve dolaysız yollardan kıyısı olan  tüm ülkeler bu örgüte üyedir. Ayrıca ABD, AB Komisyonu, Almanya, Avusturya, Beyaz Rusya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, İsrail,İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya ve Tunus gözlemci ülkeler statüsündedir.

Örgütün amacı; örgüt üyesi ülkelerin potansiyellerinden yararlanarak ikili ve çok taraflı ekonomik, teknolojik ve sosyal ilişkileri çeşitlendirip güçlendirmek. Böylelikle Karadeniz çevresinde istikrar,huzur ve refahı amaçlamaktır. Bu amaçlara ulaşmada izlenen ana yol ise ekonomidir. Faaliyetlerin yürütülmesi maksadıyla her üye 2 yıllık dönemler halinde koordinatör ülke görevini üstlenmektedir. Örgüt üyesi ülkeler aralarında ayrıca Karadeniz'in kirliliğe karşı korunması, Karadeniz çevreyolu geliştirilmesi, Karadeniz deniz otoyollarının geliştirilmesi konularında da düzenlemelere gitmektedirler. KEİ, ülkemiz açısından gerek kurucusu Türkiye olduğu için gerekse bu örgüte ev sahipliği yaptığımız için büyük öneme sahiptir.

KEİ (Black Sea Economic Cooperation - BSEC), üye ülkeler arasında tarihi, sosyal, kültürel bir köprü kurmaktadır. Örgüt üyesi ülkelerle ortak bir tarihe sahip olmamız ve aynı denizi paylaşmamız halklar arasında bir bağ kurmaktadır.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder