Kıyamete Çeyrek Kala: U-2 Uçağı

U-2 uçağı

ABD'nin U-2 adlı uçağı kalkışa hazırlanıyor.

1 Mayıs 1960 tarihinde Adana İncirlik Hava üssünden kalkan Amerikan U-2 uçağının, Sovyetler tarafından düşürülmesi ABD ve Sovyetler Birliği'ni savaşın eşiğine getirmiştir. Olayın kamuoyuna yansımasıyla birlikte, Sovyetler sert bir tutum takınmış, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Batılı devletleri gerekirse bir dünya harbinin çıkacağını söyleyerek tehdit etmiştir. 

U-2 olayı Amerikan yöneticilerinin, Sovyetler Birliği'ni 1949 yılında ABD'nin atom tekelini ortadan kaldırmasıyla duydukları huzursuzluğun doğrudan bir sonucudur. Bu durumun yarattığı endişe ortamında ABD Stratejik Hava Komutanlığı'nın karşılık verme kapasitesi bir Sovyet sürpriz saldırısına karşı en etkili silahı oluşturmaktaydı. Ancak bunun etkili olabilmesi için düşmanın sürpriz saldırı yönünde yaptığı hazırlıkların önceden bilinmesi gerekiyordu. 

Bu nedenle özellikle 1957 yılından sonra, ABD'nin yürüttüğü casusluk faaliyetleri hız kazanmış ve Sovyet topraklarının ayrıntılı ve güncel haritalarının çıkartılmasına başlanmıştır. U-2 uçuşlarının nedeni ABD'nin savunması için gerekli olan bu bilgileri toplamaktı.   

Dünya bu olayı 3 Mayıs 1960'ta Sovyet hava sahasında bir Amerikan casus uçağının düşürüldüğünü, Sovyet devlet adamı Kruşçev'in açıklamasıyla öğrenmiştir. ABD, bu uçağın casus uçak olmadığını, açık hava sağanaklarını inceleyen bir meteoroloji uçağı olduğunu açıklamıştır.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder