İyi Bir Asker, Kötü Bir İhtilalci: Talat Aydemir


Adı iki başarısız darbe girişimiyle anılan Albay Talat Aydemir'in Ankara Merkez Cezaevi’ne giriş anını gösteren bir fotoğraf. Yıl, 1963

Her on yılda bir yapılan darbeleri, darbe tehditlerini ve başarısız darbe girişimlerini oturup sayarsak Türkiye'nin bir darbeler ülkesi olduğuna hepimiz kanaat getiririz. Albay Talat Aydemir, adını Türkiye'nin darbe tarihine başarısız iki darbe girişimiyle (22 Şubat 1962 ve 20-21 Mayıs 1963'te tarihlerinde) kazımış, son noktayı ve son sözü söyleyemediği için Çankaya'ya değil Ankara Cezaevi'ne gitmiş Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden biridir.

Bir teftiş sırasında Aydemir'in yanağını okşayan İsmet İnönü darbe girişiminin başarısız olmasından sonra "ben ölmeyi göze aldım ama Talat öldürmeyi göze alamadı." diyecektir. Talat Aydemir ise  başarısız darbe girişimlerini "bizler ihtilalci idik; ama kana, cana susamış ihtilalci değildik. kardeş kanı dökmek için ayağa kalkmamıştık. isteseydik gerek 22 şubat’ta ve gerekse 21 mayıs 1963’te ankara’da taş üstünde taş bırakmaz, derya gibi de kan akıtırdık." sözleriyle anlatmıştır. Gerçekten de Talat Aydemir'in Türkiye'ye cehennem bir dönem yaratmak için önünde hiçbir engel yoktu.

Dehşete düşürdüğü Ankara, Aydemir'in ardından "iyi bir asker kötü bir ihtilalci" yorumu yapmıştır.  Albay Talat Aydemir, 5 Temmuz 1964 yılında Ankara Merkez Cezaevinde idam edilmiş, Aydemir idam sehpasını kendisi itmiştir.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder