Demir Çitlerin Üstünde Bir Vekil: Juan Guaido

Venezuelalı muhalif Juan Guaido meclise alınmayınca çitlere tırmandı


Meclise girmek isteyen Juan Guaido engellemelerle karşılaşınca meclisin çitlerine tırmandı. 5 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşen olay, ABD'nin Venezuela Başkanı olarak kabul ettiği Guaido'nun otoritesinin olmadığını bir kez daha gösterdi. 

28 Temmuz 1983 tarihinde doğan Juan Guaido sosyal demokrat Popüler İstek partisi üyesi ve Venezuela Meclisi'nde Vargas Eyaleti milletvekilidir.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kurduğu ittifak 2015 yılındaki seçimde Ulusal Meclis'teki çoğunluğunu kaybetti. Gücünü kaybetmeye başlayan Maduro bu nedenle 2017 yılında meclisi dağıtarak yeni bir anayasa için Kurucu Meclis kuracağını ilan etti. Ancak muhalefet Kurucu Meclis'i tanımadı ve Ulusal Meclis'in faaliyetlerini devam ettirdi ve 2019 yılının başında Juan Guaido Ulusal Meclis Başkanı seçildi.

Guaido 23 Ocak 2019'da yaptığı konuşmayla yalnızca Ulusal Meclis Başkanı değil, aynı zamanda Geçici Devlet Başkanı da olduğunu açıkladı. Maduro'ya karşı muhalif partileri destekleyen ABD de Guaido'yu Devlet Başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

Bazı kesimler Guaido'yu Venezuela'nın legal lideri olarak görürken bazı kesimler ise Guaido'yu Batı yanlısı bir darbe girişimine alet olmakla suçlamaktadır. Ancak net bir gerçek vardır ki Venezuela milli ordusunu yanına alamayan Guaido'nun Maduro'yu yıkması pek mümkün gözükmemektedir.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder