Füzeyle Öldürdü, Füzeyle Öldü: Kasım Süleymani'nin Cenazesi

3 Ocak 2020'de öldürülen Kasım Süleymaninin cenazesi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'nin 6 Ocak 2020'de kaldırılan cenazesi. Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de ABD'nin Irak'ta düzenlediği bir füze saldırısı sırasında öldürüldü.

Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı olan Süleymani, 1998'ten bu güne İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumluydu. Öyle ki Süleymani İran'ın Ortadoğu'daki kılıcı olarak tanınıyordu. Kasım Süleymani, İran'ın Suriye'de yönettiği operasyonlarda sivillerin bulunduğu bölgelere füze saldırısı yapılmasının sorumlusu olarak tanınıyordu. Yüzlerce sivili füzeyle öldüren Süleymani de bir Amerikan füzesiyle öldürüldü.

Bilhassa Şiiler tarafından çok sevilen Kasım Süleymani büyük bir nüfuza sahipti. Süleymani'nin cenazesine yüz binlerce İranlı katılırken, yaşanılan izdihamlarda 50 kişinin öldüğü ve en az 200 kişinin yaralandığı duyruldu. Salih el Mutlak Süleymani'nin sevilmesi için şu sözleri söylemiştir;

Süleymani’nin gücü doğrudan Hamaney’den gelir. Herkesi, cumhurbaşkanı da dâhil herkesi by-pass eder. İslam’da anne-babaya itaat kuralı vardır. İran ve İran dışındaki bütün Şiiler Hamaney’e, dolayısıyla doğrudan onun adına hareket eden Süleymani’ye anne-babalarına itaat ettikleri gibi itaat ederler. Irak’taki bütün önemli insanlar onu görmeye gider. İnsanlar onun tarafından büyülenmiş gibiler, onu bir melek gibi görürler. En etkili olduğu gerilimlerde bile Süleymani’nin varlığını açıktan gözlemlemek zor.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder