Türk Ordusu (TAKM)

Ortak Türk Ordusu, TAKM

Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı (The Association of the Eurasian Law Enforcement Forces with Military Status veya Avrasiya Hərbi Statuslu Hüquq-Mühafizə Təşkilatı), ortak bir Türk ordusu olarak anılsa da aslında bir kolluk hizmeti vermeyi amaçlayan bir yapıdır. TAKM kurulu da teşkilatın amacını, "Askeri statülü kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliği ve dayanışmayı geliştirmek" olarak açıklanmıştır.

2011 yılında Ankara'da kurulması kararlaştırılan örgüt, 25 Ocak 2013 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de kurulmuştur. Adını neredeyse hiç duymadığımız bu uluslararası örgütün Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan olmak üzere dört kurucu üyesi vardır. Teşkilat, TAKM ismini de bu kurucu üyelerin baş harflerinin sıralanmasıyla belirlenmiştir. Teşkilatın sembolü olarak dört ülkeyi belirleyen yıldız ve Türk kültürlerinde büyük bir öneme sahip olan at oluşturmaktadır.

Medyada genellikle "Turan Ordusu" veya "Pan-Türkist ordu" şeklinde karşılık bulan TAKM, askeri alanda karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımı konusunda çalışmalara yönelse de beklenilen performansı tam anlamıyla gerçekleştirememiştir. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder