Beyrut'daki Patlama: Kim Sorumlu?

Patlamanın ardından "bunu benim hükumetim yaptı yazısı Beyrut sokaklarında
Beyrut'ta "Hükümetim yaptı bunu" yazılı bir duvar ve harabe görüntü.
4 Ağustos 2020 tarihinde Beyrut'ta gerçekleşen patlama 158 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin enkaz altında kaybolmasına ve binlerce kişinin yaralanmasına sebep oldu. Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırılan Beyrut'ta sokak gösterileri ve hükumet karşıtı eylemler hızla artmaya başladı. Lübnanlılar başta Fransa olmak üzere birçok ülkeden Lübnan hükumetine müdahale edilmesi istiyor. Şimdiye kadar Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed hariç istifa eden olmazken, ABD'nin de destek verdiği eylemlerin bir darbe girişimine kadar gidip gitmeyeceği şuanlık merak konusu. 

Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlamayla ilgili resmi soruşturma devam etse de halk sorumlu olarak gördüğü tüm idari yöneticilerin ve siyasetçilerin bir an önce hesap vermesini istiyor. Hatta geçtiğimiz günlerde bunun için bir grup gösterici Beyrut'ta dar ağacı kurarak sorumlu kişilere olan öfkelerinin boyutunu somutlaştırdı. Ülkedeki yönetimin değişmesi için bir fırsat olarak görülen patlamanın, bir devrimle sonuçlanmasını isteyen büyük bir kalabalık kamu binalarına saldırmaya devam ediyor. 

Edit: 10 Ağustos 2020 tarihinde Tüm Lübnan hükumeti patlamanın sorumluluğunu üstlendi ve yıkıcı protestolara karşı daha fazla direnemeyerek istifa etti. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder