Avrupa'da Son Diktatörün Seçimi: Belarus ve Aleksandr Lukaşenko

Avrupa'nın Son Diktatörü Aleksandr Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko tepkilere rağmen yeniden aday 
Avrupa Birliği'nin kurulmasıyla birlikte Avrupa kıtasına hakim olmaya başlayan insan onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Batı Avrupa'dan Doğu Avrupa'ya doğru yayılım göstermiştir. SSCB'nin yıkılmasıyla birlikte birçok Doğu Avrupa ülkesinde bu kavramlar kendini hissettirmeye başlamıştır. Ancak Belarus'ta durumlar diğer ülkelere göre kıyasla daha farklı seyretmiştir.

1989’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) milletvekili olarak görev yapan Aleksandr Lukaşenko Sovyetlerin çöküşü sırasında aktif olarak siyasetteydi. 1994 yılında yapılan ilk Belarus Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan ve  %80 oy alan Lukaşenko, Belarus Cumhuriyeti’nin(Beyaz Rusya) ilk cumhurbaşkanı olarak seçilmiş ve ardından katıldığı tüm seçimlerde de galip gelerek 26 yıl görevde kalmıştır.

6. kez Cumhurbaşkanlığı seçimine giren ve Avrupa'nın son diktatörü olarak anılan Lukaşenko, 2015 yılında düzenlenen seçimleri %83,49 oy olarak kazanmıştı. Bu yıl Korona salgınının yol açtığı ekonomik sorunlar ve Rusya ile yaşanan çatışmaların artmasından dolayı daha riskli bir seçime girdiği düşünülse de seçimi kaybetmesi beklenmiyor. Beş rakibiyle birlikte yarışan Lukaşenko'nun seçimlerinde usulsüzlük yapacağı ve bunun engellenemeyeceği rakipleri tarafından sık sık mitinglerde dile getirilmişti. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder