Oh Captain, My Captain! Navtex Nedir?

Oruç Reis Türk Donanmasıyla Birlikte Doğu Akdeniz'e ilerliyor
Türkiye Doğu Akdeniz'de ilan ettiği NAVTEX'lerle gündemde. Peki Navtex nedir? 
8 Ağustos 2020 tarihinde Oruç Reis sismik inceleme gemisinin, hidrokarbon arama çalışmalarını idame etmek amacıyla Kıbrıs açıklarına doğru yola çıktığı bildirildi. Fotoğrafta Oruç Reis gemisine, Türk donanmasına ait 8 savaş gemisi ve çok sayıda insansız hava uçağı (İHA), hücum botları ile F-16'lar eşlik ediyor.  

Navtex Nedir? 

Nevtex, İngilizce Navigational Telex teriminin kısaltılmasıdır. Kıyı istasyonlarından (örneğin: İzmir, Antalya, Samsun) gemilere seyir uyarıları ve hava tahminleri gibi yayınlar bu cihaz üzerinden yapılmaktadır. Yani denizcilikte uyarı notuna Navtex denir. Kıyı ülkelerin uluslararası sulardaki sorumluluk bölgelerinde gemilere olası tehlike, emniyet, hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde bilgi veren haberleşme sistemidir. Navtex cihazı, ülkelerin uluslararası sulardaki sorumluluk bölgelerinde ilan edilebilir ve bu bölgeler genellikle münhasır ekonomik bölgelerdir. 

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçası olarak görülür. Neredeyse tüm gemilerde ve büyük teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmaktadır

Türkiye ve Yunanistan arasındaki tansiyonun yükselmesine sebep olan olay da Oruç Reis gemisinin sismik çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos 2020 tarihine kadar yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etmesi olmuş, Navtex ilan edilen bölgenin hangi ülkenin karasularına dahil olduğu tartışmaları alevlenmiştir. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder