SARKOZY'NİN SAKIZ DİPLOMASİSİ

Sarkozy ve Sakız
Sarkozy'nin sakız sevdası Türkiye'de hoş karşılanmamıştı

16 Mayıs 2007 ile 15 Mayıs 2012 tarihleri arasında görev yapan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yaptığı gaflar ve dahil olduğu skandallarla alışılagelmişin dışında bir siyasetçi profiline sahiptir. Örnek vermek gerekirse; Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı yıllarda, savcılara rüşvet verdiği ortaya çıkan Nicolas Sarkozy, 3 yıl hapis cezası almış ve Fransa'nın ilk hapis cezası alan ismi olmuştur. 

Sarkozy ülkesinde karıştığı skandallarla beraber uluslararası skandallarla da gündeme gelmiştir. Bunlardan bir tanesi "sakız" olayıdır. 

Ne Olmuştu? 

2009 yılında Paris'te açılacak "Anadolu ve Bizans" konulu bir sergi için Fransa'ya giden dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, serginin açılış saatini kaçırmamak için doğrudan sergi alanına geçmiştir. Serginin açılışına yaklaşık 10 dakika geç kalan Sarkozy yüzünden açılışta rötar olmuş, Abdullah Gül bu duruma anlam verememiştir. Sonunda sergi alanına ulaşan Sarkozy yavaş adımlarla protokole ilerlemiş, sakız çiğneyerek Abdullah Gül'ü selamlamış ve sergide ilgisiz tavırlarıyla başta Türkiye ve Fransa medyası olmak üzere neredeyse tüm Avrupa medyasının tepkisini çekmiştir. 

Bu olaydan sonra Türkiye-Fransa ilişkilerinde sakız gerilimi yaşanmış, Sarkozy davranışlarıyla ilgili bir açıklama yapma gereği duymamıştır. Ancak olaylar 2011 yılında devam etmiştir. 

G-20 dönem başkanı olarak 2011 yılında birçok ülkeyi ziyaret eden Sarkozy'nin duraklarından biri de Ankara olmuştur. Sakız olayı ve sözde Ermeni soruna olan yaklaşımı sebebiyle Türkiye'de pek sıcak karşılanmayacağını bilen Sarkozy, uçaktan yine sakız çiğneyerek inmiştir. Ancak bu sefer kriz yaşanmayacaktır çünkü Cumhurbaşkanı Sarkozy'i, dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşılamıştır. Öyle ki diplomatik olarak Gökçek, Sarkozy'i karşılayacak en alt bürokratlar arasında yer almaktaydı.

Görüşmelerini yaptıktan sonra Türkiye'den ayrılan Sarkozy'yi uğurlama görevi de Melih Gökçek'e verilmiş, Melih Gökçek misilleme amacıyla Sarkozy'ye sakız çiğneyerek el sallamıştır. 

Gökçek, Nicolas Sarkozy'nin sakız çiğnediğini gördüğü anı şu cümlelerle anlatıyor:

Sarkozy uçağın merdivenlerinden ağzında kocaman bir sakız çiğneyerek indi. İnerken bir ara durdu ve yine çiğnemeye devam etti, etrafı süzdü. Ondan sonra da aşağı indi



Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler içeren ve bu yazının hazırlanmasında kullanılan kaynaklara aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz:

Gül'e Fransa Ayıbı, Beyaz Gazete, https://beyazgazete.com/haber/2009/10/11/gul-e-fransa-ayibi-3166.html Son Erişim Tarihi: 07.04.2021

Sarkozy'ye soğuk karşılama, Hürriyet, https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sarkozyye-soguk-karsilama-17120911 Son Erişim Tarihi: 07.04.2021

Gökçek: ''Sarkozy sakız çiğneyerek uçaktan indi", CNN Türk, https://www.cnnturk.com/2011/turkiye/02/26/gokcek.sarkozy.sakiz.cigneyerek.ucaktan.indi/608205.0/index.html   Son Erişim Tarihi: 07.04.2021

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder