AÇLIKTAN ÖLEN 5 MİLYON KAZAK

5 Milyon Kazak, Sovyetler Birliğinin açlık politikası yüzünden öldü
Açlık politikasına maruz kalan bir Kazak ailenin yaşadığı yokluk fotoğrafta net bir şekilde görülmektedir. Fotoğraf Kaynağı: http://kustoagro.com/represiyi-ta-golod-u-kazahstani/?lang=en
1930-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin uyguladığı açlık ve baskı politikası sonucunda 1932-1933 yıllarında Kazakistan'da yaşanan kıtlık, 5 milyon Kazak vatandaşın ölümüyle sonuçlanmıştır. Bu üzücü olay her 31 Mayıs günü Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanlarını Anma Günü olarak Kazakistan'da anılmakta, törenler düzenlenmekte ve hayatını kaybedenler için dualar edilmektedir.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly vahim olaya ilişkin şu açıklamayı yapmıştır: 
Bu olayların doğal afet sonrasında meydana gelen 'kıtlık' değil, planlı ve programlı olarak düzenlenen "açlık" olduğunu belirtmeliyiz. Sovyet hükümetinin kolektifleştirme politikası aslında Kazakları kontrol etmek için gerekliydi.


Açlık Politikası Nedir?

Meiramgul Kussainova, açlık politikasının en net biçimde "Kazakistan'ı Kazak Türklerinden temizlemek için" uygulandığını yazmıştır. 

Sovyetler Birliği, Kazakları yerleşik yaşam tarzına alıştırmak için alınan kararlarla, zengin köylülerin ve orta sınıf insanların da tek geçim kaynağı olan hayvanlarına el koymuştur. Bunu ise sözde kolektifleştirme adı altı aldında gerçekleştirmiştir. Bu hamleyle Kazakistan'daki büyükbaş sayısı 45 milyondan 4 milyona kadar gerilemiştir. 

Bu gerilemeyi takriben başlayan büyük açlık, milyonlarca Kazak vatandaşın ölümüyle sonuçlanmıştır. Başka bir deyişle büyük açlık, dönemin Kazak nüfusunun %70'inin açlıktan ölmesine neden olmuştur. 

Yazının hazırlanmasında kullanılan kaynaklara ulaşmak ve daha detaylı bilgilere erişebilmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:


Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

2 yorum:

  1. allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun

    YanıtlaSil
  2. açlıktan ölen değil aç bırakılarak öldürülen desek daha iyi olurmuş

    YanıtlaSil