JOE BİDEN'IN DİPLOMASİ TAKVİMİ: İLK YURTDIŞI ZİYARETİ BAŞLIYOR

Biden, başkanlık sıfatıyla yurtdışı ziyaretlerine başlıyor.
Joe Biden, başkanlık sıfatıyla yurtdışı ziyaretlerine başlıyor. Credit:AP Photo/Carolyn Kaster
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden ilk yurtdışı ziyaretlerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Ocak ayından bu yana başkanlık görevini icra eden Biden, Korona virüs salgını sebebiyle yurtdışı ziyaretlerini ertelemiş ve ziyaretler için salgının azalmasını beklemişti. 

9-16 Haziran 2021 tarihleri arasında 1 haftalık yoğun bir diplomasi trafiğine girmeye hazırlanan Joe Biden, ilk olarak İngiltere'nin Suffolk kentinde bulunan ABD askerleriyle bir araya gelecek. Biden'ın bu ziyaretin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesi bekleniyor. Biden ardından Jill Biden ile birlikte Windsor Kalesi'nde Kraliçe II. Elizabeth ile bir araya gelecek. 

Biden daha sonra Cornwall kasabasında düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'ne katılım sağlayacak. Burada diğer ülke liderleriyle ikili temaslarda bulunması beklenen Biden'ın, ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

G7 zirvesinin ardından düzenlenecek olan NATO zirvesine de şahsen katılım sağlayacak olan Biden, bu zirvenin ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacak. Bu görüşmede son dönemlerde gerilen ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğine dair başlıkların ele alınması bekleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Biden, Avrupa Birliği temsilcileriyle görüşecek ve bölgesel sorunları dinleyecek. Bu görüşmenin sonrasında Belçika Kralı ve Belçika Başbakanı, Joe Biden ile özel bir görüşme yapacak.

Biden Avrupa'daki son gününde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Kritik görüşmelerden biri olarak değerlendirilen bu toplantının sonuçları, uluslararası kamuoyunda merakla bekleniyor olacak. Bu görüşmenin Cenevre'de yapılması planlanıyor.

Biden'ın son toplantısı ise İsviçre Konfederasyonu Başkanı Guy Permelin ve İsviçleri Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile olacak. Biden bu görüşmeyi de tamamladıktan sonra Washington DC'ye geri dönecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder