BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E AİDAT BORCU OLAN DEVLETLER

Birleşmiş Milletlere (BM) Borcu Olan 5 ülke
Birleşmiş Milletlere Aidat Borcu Olan 5 Devletin Bayrakları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz günlerde aidat borcu olan 5 ülkenin (İran, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar (Komorlar Birliği) ve São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti) borçlarını ödeyene kadar genel kurul toplantılarında oy kullanamayacağını duyurdu. Bahsi geçen ülkelerin yaklaşık 2 yıldır aidatlarını ödemediği de bildirildi. Geçtiğimiz aylarda Venezuela, Yemen ve Lübnan'ın da oy kullanma hakkının geçici olarak dondurulduğunu hatırlarsak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oy kullanma hakkını yitiren ülke sayısı 8'e yükseldi. 

Antonio Guterres'in açıklamasından sonra ilk tepki İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanı BM'ye "ABD'nin ekonomik terörü gıda ihtiyaçları için ödeme yapmamızı dahi engelliyor. Borçlar için nasıl ödeme yapalım? "  sorusunu yöneltirken İran hükumet sözcüsü Saeed Khatibzadeh, borcun en kısa sürede ödeneceğini açıkladı. 

Diğer dört fakir Afrika ülkesinden ise henüz bir açıklama gelmedi. Öyle ki maddi açıdan oldukça zor durumda olan ülkelerin kısa sürede bu aidatı ödemesi beklenmiyor. Aidatlarını ödemekte zorlanan ülkeler de hesaba katıldığında, BM'nin aidat ödeme sisteminde yakın zamanda bir yapısal değişikliğin gelmesi muhtemeldir. 

Diğer yandan BM'nin işlevsel olarak yetersiz kalması ve küçük ülkelerin genel kuruldaki düşük statüsü, ülkeleri aidat ödememeye iten bir sebep olarak görülüyor. 

Birleşmiş Milletler'in yapısı ve işleyişine dair hazırlanan yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

Yazının hazırlanmasında kullanılan kaynaklara, aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder