BREXİT'İN AVRUPA'DAKİ VÜCUT BULMUŞ HALİ

Angela Merkel ve Boris Johnson
Angela Merkel ve Boris Johnson, G7 zirvesinden önce bir arada. Credit: Reuters.
G7 ülkelerinin liderleri bu yıl İngiltere'de buluştu. Dünyanın en büyük ekonomilerini Cornwall bölgesinde ağırlayan ev sahibi Boris Johnson, liderlerle birebir toplantı yapma imkanı buldu. Bu görüşmeler sırasında en merak edilen an, Avrupa Birliği'nin yürütülmesinde esas sorumluluğu üstlenen Almanya şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Başbakanı Emmanuel Macron ile Boris Johnson'un karşılaşması ve konuşmasıydı. 

Bilindiği üzere, 31 Ocak 2020 tarihinde, saatler 23:00'ı gösterdiği anda Birleşik Krallık resmi olarak Avrupa Birliği'nden ayrılmıştı. İngiltere'nin ayrılması, başta Almanya ve Fransa olmak üzere birçok Batı Avrupa devletinin birliğe dair ekonomik ve siyasi sorumluluğunu arttırmıştı. Bu nedenle, Brexit'in ardından ilk kez bir araya gelen devlet liderleri arasında bir soğukluk olması beklentisi bir hayli kuvvetliydi.

Bu beklenti, Merkel salona girdiğinde adeta vücut buldu. Macron ile birlikte oldukça sıcak ve eğlenceli anlar yaşayan Boris Johnson, Merkel'in ciddi ve katı duruşundan ilk dakikalarda nasibini aldı. Öyle ki basın mensuplarına selamlaşma pozu verildiği sırada Merkel, isteksiz kol temasını geciktirerek ortaya ilginç bir görüntünün çıkmasına sebep oldu. Bu yazının da fotoğrafı olarak seçilen bu görüntü kuşkusuz, Brexit'in Avrupa'da vücut bulmuş haliydi.

Brexit'in oldukça yoğun ve çetrefilli bir süreçten sonra gerçekleşmesi ve Birliğin gündemini uzun süre meşgul etmesi, ayrıca İngiltere'nin kendini Avrupa'dan ayırması ve Avrupa Birliği'ni bu hamleyle zayıflatmış olması kuşkusuz Avrupa'da hoş karşılanmamış, birçok Avrupa vatandaşı İngiltere'yi köstek olmakla suçlamıştı. Boris Johnson'a selam vermekte geciken Merkel, şüphesiz bu birkaç saniyede bu kişilerin salonda temsil edildiğini Boris Johnson'a hissettirmişti. 

Bu birkaç saniyelik gecikme sonucu Reuters objektiflerine yakalanan an, tarihi bir görüntü olarak Görsel Hafıza'daki ve görsel hafızalardaki şimdiden yerini aldı. İngiltere'nin AB ile olan diyalogunun ilerleyen günlerde ne yönde gelişeceği büyük bir merak konusu.

1 yorum: