Ilımlı Kucaklaşma: Çavuşoğlu ve Dendias

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın kucaklaşma anı. Credit:REUTERS/Costas Baltas
Ege ve Akdeniz'de yaşanan gerilimler doğrultusunda Türkiye ve Yunanistan arasındaki tansiyon son dönemlerde en üst seviyeye ulaşmıştı. İki ülke arasındaki sorunların çözümüne dair diyaloglar sürerken, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Mevlüt Çavuşoğlu'nu sıcak karşılaması ve sarılması, ikili ilişkilerde bir şeylerin yoluna gireceğine dair umutları yeşertti. 

Özel bir röportajda bu kucaklaşmayı anlatan Nikos Dendias, şu sözleri sarf etti: 

Hiçbir şey toz pembe değil, Türk-Yunan anlaşmazlıklarının, sihirli bir değnek ile çözüldüğü yanılgısına düşmeyelim. 20 yıldır dost olduğumuzu hiçbir zaman gizlemedim. Dostun olan bir kişiyle konuşmak her zaman daha kolaydır.


Kısacası Nikos Dendias, söylemsel olarak dışişleri bakanları arasında ılımlı bir hava oluştuğunu ancak sorunların devam ettiğini belirtti. Diyalog süreci açısından olumlu olan bu gelişmenin, mevcut sorunların çözümü açısından da etkili olup olmayacağını önümüzdeki günlerde yaşayacağımız gelişmeler belirleyecek. Öte yandan Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce birçok kez tartıştığı Dendias'ın sıcak tavrına ve ikili görüşmeye dair henüz bir açıklama yapmadı. 


Umulan ise Nikos Dendias öncülüğünde Yunanistan'ın bölgesel sorunlara karşı "çözümsüzlük" tutumunu terk etmesi ve Türkiye'ye karşı kullanılan provokatif söylemlerden vazgeçilmesidir. 

1 yorum: