NAHÇİVAN KORİDORU

Nahçıvan Koridoru'nun açılması bekleniyor
Türkiye'nin Azerbaycan'a gönderdiği yardım kamyonları Karabağ yolunda. Credit: Saxta Info
Ermenistan'ın uzun yıllar işgal ettiği Karabağ topraklarının geri alınması için gerçekleştirilen "Karabağ Savaşı" yaklaşık 44 gün sürdü. 10 Kasım 2020 tarihinde savaşın sonlandığı ve Ermenistan'ın savaşı kaybettiği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından imzalanan Ateşkes Antlaşması ile deklare edildi. Bu anlaşma Türklerin, uzun yıllar süren Karabağ hasretine son verirken diğer yandan da Türk devletlerine yeni kazanımlar getirdi. 

Nahçıvan Koridoru, kuşkusuz bu kazanımlardan en önemlisidir. Çünkü Nahçıvan Koridoru'nun açılması, Türkiye'yi Azerbaycan'a bağlayacak dolayısıyla Türkiye'yi, Türk Dünyasına yakınlaştıracak bir kara hattının oluşması olarak değerlendirilmektedir. Hem ticari hem de siyasi olarak birçok fırsatın doğuşu anlamına gelen Nahçıvan Koridoru, Türk Dünyası içerisinde heyecan veren bir gelişme olarak görülmektedir. Ancak Nahçıvan Koridoru, tüm koşullar yerine getirilmesine rağmen hala açılmadı. Bunun en büyük sebebi ise Rusya.

Orta Asya devletlerini arka bahçe olarak tanımlayan Rusya, Türkiye'nin bu bölge ile yakınlaşmasından kuşku duyuyor. Ayrıca Nahçıvan Zengezur yolunun açılmasının, yeni bir ticari hattın doğmasına ve Rusya'nın bu durumdan olumsuz etkilenmesine sebep olması bekleniyor. İşte başlıca bu sebepler, Nahçıvan Koridoru'nun açılmasına engel olan nedenler olarak karşımıza çıkıyor. 

Türkiye ve Azerbaycan'ın, Rusya'ya karşı gelerek bu yolu hızlıca açması hem ikili ilişkiler açısından hem de Türk Dünyası açısından oldukça olumlu bir gelişme olacaktır. 

3 yorum:

  1. rusya türklerin bir araya gelmesini engellemeyecek inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah, türkiyenin orta asyaya açılmasını yıllardır hayal ediyoruz

      Sil
  2. nahçivan koridoru açılsa bile sınırda rüşvet, ayakbastı gibi sorunlar var abi iki ülke gümrükteki memurlara ayar çekmeli

    YanıtlaSil