ŞUŞA BEYANNAMESİ

Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev Şuşa'da
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Şuşa Beyannamesini imzalamak üzere Şuşa'da buluştu.

Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtarılması için başlatılan ve 44 gün süren Karabağ Savaşı'nın neticesinde mutlak zafere kavuşan kahraman Azerbaycan ordusu, işgal altında kalmış bölgeleri, şehirleri ve köyleri temizleme çalışmalarına başladı. Bu şehirlerden biri de önemli stratejik konumuyla tanınan Şuşa kenti. 

8 Kasım 2020 tarihinde düşman işgalinden kurtarılan Şuşa, Karabağ Savaşının sembollerinden biri haline gelmiştir çünkü Şuşa'nın kurtarılması, Ermenistan'ın düşüşü olarak görülmüştür. Karabağ’daki en yüksek bölgede yer alan Şuşa kenti, tek bir girişi olması ve kayalık bir yükselti üzerine kurulması sebebiyle askeri açıdan değerli bir bölge.

28 Yıl Sonra Şuşa

28 yıl aradan sonra tekrar Azerbaycan bayrağının dalgalanmaya başladığı Şuşa kentinde bugün değerli bir buluşma gerçekleşti. Brüksel'deki NATO zirvesinden hemen sonra Azerbaycan'a giden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Şuşa kentinde bir araya geldi. Kente birlikte bir otobüsle giden iki lider, şehri kısaca gezdikten sonra bir beyanname imzaladılar. 

Türkiye'nin Şuşa'ya en kısa sürede Başkonsolosluk açacağını açıkladığı imza töreninde her iki lider "bir millet iki devlet" olgusuna sık sık vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği destek ve yardımın unutulmayacağını açıklayan Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'ın kardeşliğinin ebedi olduğunu anlattı.

Şuşa Beyannamesiyle birlikte iki devlet arasındaki ticaret hacmi hedefi, 15 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iş birliğinin, yeni yol haritası olarak görülen Şuşa Beyannamesi, Karabağ'ın ve Azerbaycan'ın bir daha böyle felaket yaşamaması için gereken tedbirleri alacağı bir metin içeriyor.  Öyle ki beyannamede yer alan "Taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde taraflar birbirine gerekli yardımı yapacak" maddesi, iki devletin ortak güvenliğe dair attığı önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Nahçıvan Koridoru başlıklı yazımızı okumak için lütfen buraya tıklayın!

1 yorum: