Korona Virüs salgını boyunca yaşanan kısıtlamalar ve tedbirler, Schengen bölgesinde yer alan düzeni aksatmıştı. |
Korona Virüs salgınının ilk zamanlarında Avrupa Birliği'nin temellerinden birini oluşturan "dayanışma" ilkesinin İtalya'ya gösterilmemesi ve ardından Schengen bölgesinde çoğalmaya başlayan sınır kontrolleri, Avrupa Birliği'nin mevcut statüsünü sarsmıştı. Brexit'in de gerçekleştiği göz önüne alındığında bu dönem bazı kişiler için AB'nin çöküş süreci olarak değerlendirildi. Ancak salgın paniğinin atlatılması, sağlık şartlarının iyileştirilmesi ve aşı üretimi gibi konular Avrupa Birliği içerisinde ortaya çıkan anormal durumların sonlanmasını sağladı.
Bilindiği gibi, 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasıyla birlikte, Schengen bölgesini oluşturan Avrupa ülkeleri arasında iç sınır kontrolü kalkmıştır. Korona Virüs döneminde ise Schengen bölgesinde salgının engellenmesi için iç sınır kontrolleri uygulanmış ve ateş ölçme, korona virüs testi gibi faaliyetler bu kontrol esnasında gerçekleşmiştir. Bu durum birçok Avrupa vatandaşını rahatsız etmiş, AB'nin en büyük simgelerinden birinin yok olup olmayacağı uzun süre tartışılmıştır.
Nitekim Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Dijital Aşı Sertifikası uygulamasıyla birlikte Schengen sisteminin geri döndüğünü duyurdu. 27 AB ülkesinin entegre edildiği sertifika programına ayrıca İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn da dahil edildi. Böylece Schengen sahasında yapılacak seyahatlerde eskisi gibi kesintisiz hareket edilebileceği ve ekstra bir tedbirle karşılaşılmayacağı duyuruldu. Bunun üzerine bir süredir devam eden "Keep Schengen Alive" kampanyası yerini "Schengen is Alive" sloganına bıraktı.
Dijital Aşı Sertifikasına sahip olarak Schengen bölgesinde rahatça gezinti yapmanın üç şartı var:
- AB ya da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanınan Korona Virüs aşılarının her iki dozunu de en az 14 gün önce yaptırmak,
- Seyahatten kısa süre önce yapılan Korona Virüs testinin sonucunun negatif çıkması,
- Son 6 ay içerisinde Kovid geçirmiş ve antikor geliştirmiş olmak.
erasmusa gideceklere müjde yine iyi yırttılar :D
YanıtlaSil