Kabil'de Son Gün

Amerikalı diplomatik personeller Afganistan'dan ayrılıyor
Kabil'deki son Amerikan vatandaşları ve diplomatik personel Afganistan ayrılıyor. Credit: Yaroslav Trofimov

11 Eylül 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenen terör saldırılarında yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmiş ve bu saldırılardan başta Usame Bin Ladin olmak üzere tüm El-Kaide örgütü sorumlu tutulmuştur. Amerika'daki terör saldırılarından kısa bir süre sonra Usame Bin Ladin'in Afganistan'da olduğu anlaşılmış fakat hükümet tarafından ABD'ye verilmeyeceği açıklanmıştır. Bu nedenle ABD, Afganistan'da hem El Kaide hem de Taliban'a yönelik hava saldırılarına başlamış, bir süre sonra büyük askeri birlikleri ülkeye mevzilendirmiştir. 

Bu askeri hareketlilik önce Barrack Obama döneminde ardından ise Donald Trump döneminde azalmaya başlamış ve ABDli askerlerin Afganistan'dan ayrılması gündemi gelmiştir. Donald Trump'ın özellikle "FirstAmerika" kampanyasıyla güçlenen bu olgu, kısa sürede hayata geçmiş ve Amerikalı askerler hızla ABD'ye dönmeye başlamışlardır. Joe Biden dönemiyle birlikte geri çekilme devam etmiştir. Ancak ABD'nin geri çekilmesiyle paralel olarak hızlanan Taliban yayılması "ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi bir hata mı?" sorusunun sık sık gündeme gelmesine sebep olmuştur. 

Bu soruların gölgesinde yaklaşık 90 günde Kabil'i ele geçirmesi planlanan Taliban'ın, birkaç hafta içerisinde Kabil'i ele geçirmesi, artık bu sorunun bir öneminin kalmadığını da gösterdi. 

Taliban'ın Kabil'i kuşatmasıyla birlikte ABD'li diplomatik personellerin ve Amerikalı vatandaşların Afganistan'dan güvenli bir şekilde ayrılması için binlerce Amerikalı asker belki de son kez Kabil'e geldi ve hızlı bir taşınma süreci başladı. 

Sokağa çıkma yasağının başladığı, hükümetin ülkeyi terk ettiği, askerlerin zırhlı araçlarıyla İran sınırında teslim olmayı beklediği bir Afganistan'ın yarın nasıl bir güne başlayacağı büyük bir merak konusu. Bilinen birkaç gerçek ise ABD'nin çekilme sürecinde stratejik hatalar yaptığı ve Afganistan'ı zor günlerin beklediği.

Tabii ki zor günler yaşamayı bekleyen Afganistan'dan, çevre bölgelere de yeni sorunlar geleceği tahmin edilmesi zor bir durum değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder