EMİSYON TİCARET SİSTEMİ (ETS) KULLANAN ÜLKELER (2022)

Küresel ısınma veya iklim değişikliği, tüm dünyanın sorumlu olduğu küresel bir sorun olarak, küresel çözümlerle ancak ortadan kaldırılabilir. Bu noktada karbon emisyon azalım politikaların vazgeçilmez mekanizması olan karbon fiyatlandırmasının küresel bir çapta uygulanabilirliği henüz mümkün olmasa da Emisyon Ticaret Sistemlerinin dünyanın farklı noktalarında hızla yayıldığı görülmektedir. 

Türkiye'de de 2024 yılında kurulması planlanan ulusal emisyon ticaret sisteminin 2024-2025 yılları arasında pilot aşamada denenmesi beklenmektedir. Dünyanın uygulamaya geçen en büyük ve ilk emisyon ticaret sistemi olan Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sisteminin (AB/EU ETS) ise 2030 yılına kadar 4. fazda gelişim gösterecektir. 2005 yılında kurulan AB ETS sistemi kapsam olarak hala yeterli seviyeye ulaşamamışken, emisyon ticaret sistemi kurulması noktasında geç kalan veya hala harekete geçmeyen ülkelerin var olması, gelecekte bu alanda büyük tartışmalar yaşanacağının habercisi niteliğinde. 

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM/CBAM) gibi düzenlemelerin uygulama tarihlerinin yaklaştığı günümüzde, emisyon ticaret sistemi sayısının yine de yetersiz kaldığı ve birçok ülkenin rekabetçilik adına ihracat hamlelerinde zarar göreceği açık bir şekilde öngörülmektedir. 

ICAP tarafından hazırlanan dokümanda, "Dünyadaki Emisyon Ticaret Sistemleri" haritasını görebiliyoruz. Haritada dikkat çeken bazı unsurlar: 

1- Avrupa'da AB ETS'sine ek olarak ulusal emisyon ticaret sistemlerinin kurulduğu görülmüştür (Almanya Emisyon Ticaret Sistemi gibi (DEHSt))

2- Dünyanın en önemli tedarikçilerinden biri  olan Rusya'nın bir emisyon ticaret sistemine sahip olmaması ve düşünce olarak dahi bu sistemi tartışmadığı görülmekte. 

3- Dünyanın en büyük karbon emisyonu üreticisi olan Çin'in lokal düzeyde emisyon ticaret sistemi kurduğu görülmektedir. 

In force: Uygulanan, Under development: Gelişim sürecinde olan, Under Consideration ise henüz proje aşamasında olan Emisyon Ticaret Sistemlerini temsil etmektedir.  2022 güncel, emisyon ticaret sistemi haritası (ETS). 

In force: Uygulanan, Under development: Gelişim sürecinde olan, Under Consideration ise henüz proje aşamasında olan Emisyon Ticaret Sistemlerini temsil etmektedir. 2022 güncel, emisyon ticaret sistemi haritası (ETS). 

Dünyada hangi ülkeler emisyon ticaret sistemi kullanıyor? veya dünyadaki emisyon ticaret sistemleri nelerdir? sorusuna bu sayfada cevap bulabildik. Peki şimdi yeşil dönüşümle ilgili diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?




Görsel Hafıza, yeşil dönüşümü ve karbon azalım politikalarını destekleyen bir blog sayfasıdır! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder