Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Var

Neuhammer'dan uçuş - 1.Dünya Savaşı
Neuhammer'dan uçuş isimli hatıra fotoğrafı.

Askerlik yapan erkeklerin, hatıra olması için çekildiği birçok fotoğraf  -ki bir çoğu tankların, F-16'ların önünde roketatarlı ve bazukalıdır- sahtedir. Çünkü kahramanlık ve cesaret işi olan askerlik sürecinin, arka planında var olan gerçekler, hatırlanmak veya gösterilmek istenmez. Bu durum bana geçtiğimiz aylarda yayınlanan, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Im Westen nichts Neues) filmini de hatırlatmadı değil! Yani aslında hiçbir şey, görüldüğü gibi değil veya aslında bir çok şey hayal edildiği gibi değil...

Postun görseli, Connecticut College'da sanat tarihi ve antropoloji profesörü olan Christopher B. Steiner tarafından derlenmiş ve çekilmiştir. O dönem belki de moral olması açısından düzenlenen bir etkinlikte sahte aksesuarlarla poz veren askerlerin neşeli anlarına tanık oluyoruz.

Yüzyılın sonlarından itibaren, fotoğraf stüdyoları fotoğraf çekimleri için sahte uçaklar, tanklar, otomobiller, trenler ve diğer hurdaya çıkarılmış askeri aksesuarlar kullanıyordu. Bu fotoğraflar, askerlere evlerine göndermek üzere hediye niteliğindeydi ve aileleri ve arkadaşları için anı olarak kalıyordu.

Milyonlarca insanın öldüğü savaşlardan, güzel bir hatıra.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder