8. İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI VE ARAP LİGİ OLAĞANÜSTÜ ORTAK ZİRVESİ

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Beşar Esad 11 yıl sonra ilk kez aynı karede. 11 Kasım 2023.

İsrail tarafından işgal altında olan Filistin topraklarını ve Filistinlilere yönelik gerçekleştirilen saldırılarını konuşmak ve tartışmak üzere düzenlenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi, 11 Kasım 2023 tarihinde, Kral Abdülaziz Uluslararası Konferans Merkezi'ne gerçekleşiyor. 

Gerçekleştirilen zirvede, İslam aleminin temsilcilerinin ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin, yaşanan gelişmeler karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunması öngörülüyor. Ancak zirve sonrasında yayınlanacak ortak bildirinin işlevselliği ve İsrail üzerindeki tesiri konusunda ciddi çekinceler söz konusu. 

Buna karşın zirveden yaklaşık 12 saat önce, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken "Çok fazla Filistinli öldürüldü. Geçtiğimiz haftalarda çok fazla kişi acı çekti." sözleri ve Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" sözleri İsrail-Filistin arasında gerçekleşecek bir ateşkes için önemli manevraların başladığını gösteriyordu. Bu sözlerin ardından, Arap Zirvesi'nden de gelecek bir ateşkes çağrısının etkili olabileceği düşünülüyor. 

Zirve oturumuna bizzat katılan ve hitapta bulunacak olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor. Bununla birlikte, Zirve öncesi çekilen aile fotoğrafında Suriye lideri Beşar Esad'la 11 yıl sonra aynı kareye giren Erdoğan'ın, Suriye ve Suriyeli Göçmenler üzerine Beşar Esad'la bir görüşme yapıp yapmayacağı merak konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Zirve'de Filistin sorununa dair yaptığı konuşmadan alınan bazı notlar şöyle:

* Hastanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı, sivillerin katledildiği, tarihte eşi benzeri görülmemiş barbarlıkla karşı karşıyayız.

* Gazze'nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz.

* Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Barış şehri olarak bilinen Kudüs'ün ve tüm Filistin topraklarının eski günlerine kavuşması hepimizin dileğidir.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder