Enver Paşa Moskova'da

Enver Paşa'nın Moskova'da çekilen bir fotoğrafı

3. Ordu ve Kafkas İslam Ordusu komutanı Enver Paşa'nın  1910 yılında Moskova'da çekilmiş bir fotoğrafı.

Asıl adı İsmail Enver olan Enver Paşa, 23 Kasım 1881 tarihinde İstanbul-Divanyolu’nda doğmuştur. Sarıkamış Harekatı'nın başarısız komutası sonucunda 90.000 vatan evladının donarak şehit olmasının mesulü olarak tanınan Enver Paşa için İlber Ortaylı şu cümleleri yazmıştır;

Hürriyet Kahramanı olarak ismi vatanın dört köşesine yayıldığında sadece 27 yaşındaydı. Seçkin sınıftandı. 7 Mart 1905’te yüzbaşı oldu, 13 Eylül 1906’da mümtazen terfi ederek binbaşılığa yükseltildi. Rumeli’yi kaynatan Bulgar, Makedon, Arnavut ve Rum çetelerine karşı giriştiği askeri harekâtta daima başarı gösterdiğinden Mecidi ve Osmani nişanlar ve altın liyakat madalyasıyla ödüllendirilmişti.
Her halükârda Alman İmparatoru’na da, ordusuna da, bürokrasisine de hayran oldu. Ne var ki Avrupa diplomasisinin kaynadığı bu bölgede dahi, bütün İttihatçılar gibi bu sanatın gereğini, gücünü ve önemini yeterince anlayamadı.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder