Mihail Gorbaçov hakkındaki bir afiş, Berlin duvarının Doğu Almanya kısmına bir mesaj veriyor, 1988.
İkinci Dünya Savaşı çatışmaları bitmiş, Mihver devletleri yenilmiş, Hitler düşürülmüştü. Savaşın kazanını müttefik devletler ise Alman işgalinin izlerini silmeye başlamıştı.Bu görevi ise artık dünyaya şekil verecek güce sahip olan iki devlet; ABD ve Sovyetler üstlenmişti. Bu iki devlet Hitler işgallerinde yok olan Avrupa'ya bir yandan yardım ederken bir yandan da bu toprakları yönetmek, kaynaklarını kullanmak istiyordu. Avrupa'da çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bunlardan biri de Almanya'ydı. Almanya ikiye bölündü Batı Almanya ABD ve İngiltere,Kuzey Fransa yönetimine, Doğu Almanya ise Sovyet yönetimine verildi. Bu paylaşımlardan kısa süre sonra ise iki devlet arasında füze krizi, toprak paylaşımı,ideolojik ve ekonomik nedenlerden dolayı gerilecek ve soğuk savaş adı verilen süreç, Berlin Duvarı'nın yıkılışına kadar devam edecekti.
Soğuk savaş yıllarının, belki de en açık ve net sembolü olan Berlin Duvarı, 13 Ağustos 1961 yılında, Doğu Alman Meclisi’nin aldığı karar neticesinde bir gecede örülmüştür. Amacı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya göç etmesini engellemektir. Çünkü Batı Almanya,Doğu Almanya'ya göre daha zengindi.İstihdam imkanı vardı. Doğuda kalanlar buraya giderek çalışmak istiyordu. Doğu'da nitelikli nüfus sayısı oldukça azalınca çözüm olarak duvar örüldü.
Yaklaşık 46 kilometre uzunluğunda bulunan bu duvar, Batı’da yıllarca “utanç duvarı” olarak anılmıştır. Berlin Duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı. Bu tarihe kadar duvarı geçmek isteyen 136 Alman askerler tarafından öldürüldü. Duvarın yıkılması Doğu Avrupa'da komünizmin çöküşü ve Soğuk Savaş döneminin sonunun habercisi oldu.
Duvarın yıkılmasıyla birlikte Almanya, 3 Ekim 1990'da tekrar birleşti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder