Moody's, S&P ve Fitch

Kredi derecelendirme kuruluşları Moodys, SP ve Fitch

Öncelikle Kredi Derecelendirme Kuruluşları ne iş yapar,nasıl çalışır öncelikle buna bakalım. Kredi Derecelendirme Kuruluşları, bir ülkenin ekonomik durumunu, ekonomik ve mali yükümlülükleri takip ederek analizler ve derecelendirmeler yapar. Bunun dışında siyasi ve ekonomik istikrarı da önemlidir.

Yapılan derecelendirme daha sonra bir not alır. Bu not, ülkenin yatırım risk seviyesi demektir.İşte uluslararası şirketler,yatırımcılar,girişimciler,kurumlar,kuruluşlar ve ülkeler bir ülkeye yatırım yapacaksa önce bu nota bakar ve risk oranını görür. Yani uzun süre siyasi karışıklığın olduğu bir ülkenin veya belli düzende terör saldırıları olan bir ülkenin kredi notunun yüksek olması dolayısıyla dışarıdan bir yatırım alması riskli olduğundan yatırım alamaması doğaldır.

En yüksek not AAAA, en düşük not ise DDDD ile gösterilir.

Ülkelerin yatırım risklerini hesaplayan başlıca 3 kredi derecelendirme kuruluşu var. Bunlar; Moody'sS&P(Standard&Poor's) ve Fitch. Şimdi bunlara kısaca bakalım ve Türkiye puanlarına göz atalım.

MOODY'S: 1909'da Amerika'da kurulan Moody's, ülkelerle beraber büyük şirketleri de kredilendiriyor. Moody's'in  şuan Türkiye notu; BB Negatif. (6 Aralık 2019)

S&P:  1860 yılında Amerika'da kurulan Standard&Poor's en eski kredi derecelendirme kurumu. Türkiye'ye her zaman en düşük not veren kuruluştur. Türkiye bu kuruma üye değil. Ancak S&P yine de Türkiye'ye not veriyor. S&P'nin Türkiye not; BB Negatif.

FITCH: 1914 yılında kurulan Fitch şirketinin de merkezi Amerika.Diğer kuruluşlara göre daha yumuşak politikaya sahip olan Fitch'in Türkiye notu BB- Durağan.

Bu kuruluşların sözü,açıklamaları ve notları çok ama çok önemlidir. Bir not düşmesi, milyonlarca hatta milyarlarca dolar yatırımların çekilmesine neden olabilir. Ne var ki bu üç önemli kuruluşun üçü de ABD tarafından kurulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder