Türk Mukavemet Teşkilatı Girne'de

Türk Mukavemet Teşkilatı Girne'de
Girne'de Türk Bayrağı dalgalandıran Türk Mukavemet Teşkilatı destekçileri(mücahitleri).

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT), 1 Ağustos 1958 tarihinde,  EOKA terör örgütüne karşı mücadele etmek ve EOKA'nın vahşi saldırılarına karşı sivil Türk halkını korumak üzerine Kıbrıs'ta kurulmuş bir milli direniş örgütüdür. Sınırlı kaynaklara ve zorlu yaşam şartlarına karşılık EOKA'nın zulmüne yıllarca göğüs geren TMT, adada yaşayan binlerce insanın hayatını kurtarmıştır. Türk Mukavemet Teşkilatı, 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürülmüştür.

Başarılı direniş mücadelesiyle birlikte Kıbrıs'ta destan yazan Türk Mukavemet Teşkilatı üyelerine  "mücahit" denmiştir. Kurulduğu yıllarda küçük bir grup halinde mücadele eden TMT,  zamanla büyümüş ve direniş bilincini neredeyse tüm Türk yerleşimlerine yaymayı başarmıştır. Öyle ki  Kıbrıs Harekatı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT'ye katılan 17.151 mücahit vardı.

Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kilit isimlerinden biri olan İsmail Tansu, projenin kuruluşu için şu sözleri söylemiştir:
Asli görev Kıbrıs’taki Türk halkının güvenliğini sağlamak ve Türkiye’de, hükümetin Kıbrıs politikasına destek vermekti. Ayrıca ‘X günü’ EOKA’nın girişeceği harekata karşı saldırıya geçip Türkiye’nin askeri müdahalesine zemin sağlayıp Kıbrıs’ın Anavatan’a katılmasına yardımcı olunacaktı. Bunun için ilk etapta ve kısa sürede, 5 bin mücahidin eğitilip silahlandırılması sonra bu sayının kademeli olarak 10 ve 15 bine çıkarılması planlandı.


Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kuruluşu, yapısı ve amacı için buraya tıkayabilirsiniz!

Megali İdea ve Enosis nedir? Öğrenmek için buraya tıklayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder