Türk Mukavemet Teşkilatı

Türk Mukavemet Teşkilatı
Türk Mukavemet Teşkilatı'na katılan Türkler, evlerini Rum saldırılarına karşı korumaya çalışıyor.
1 Nisan 1955 tarihinde faaliyete geçen EOKA örgütü, Kıbrıs'taki Türkleri yok etmeyi amaçlayan ve Kıbrıs'ın tamamen Rum toprağı olması için sivil katliamları meşru gören bir terör örgütüdür. Bu amaçla Kıbrıs adasındaki Türklere saldırmaya başlayan, Türk köylerini yakıp yıkan bu örgüte karşı Kıbrıs'ta yaşayan Türkler örgütlenmeye ve kendini savunmaya başlamıştır. 

Artan EOKA saldırılarına karşı, 27 Temmuz 1957'de, Lefkoşa'da kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı, dağınık olarak faaliyet gösteren küçük mukavemet gruplarını birleştiren ve adaya yayılarak her Türk köyünde varlık gösteren güçlü bir mukavemet örgütüdür. Üyelerine "mücahit" denilen TMT, 1958-1976 yılları arasında EOKA'ya karşı ciddi bir direniş göstermiştir.

Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kurucuları arasında Toros kod adlı Rauf Denktaş da yer almıştır. Bugün Kıbrıs'ta Türk varlığının olmasına büyük katkı yapan TMT'nin esas amaçları şunlardır;
  • Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini sağlamak,
  • Enosis’e karşı çıkmak,
  • Türklere karşı yapılacak saldırıları püskürtmek, 
  • Türk toplumunun birliğini ve bütünlüğünü sağlamak, 
  • Anavatana olan bağlılığı sürdürmek.

Türk Mukavemet Teşkilatı Girne'de isimli yazımızı okumak için buraya tıklayın!

Raif Denktaş Rum Çeteleriyle Savaşıyor isimli fotoğrafı ve yazımızı gördünüz mü?

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

1 yorum: