2. Jean Paul Suikastı: Moskova Mı Tahran Mı?


13 Mayıs 1981 tarihinde Vatikan'ı ziyarete gelen insanları selamlayan Papa 2. Jean Paul'un Mehmet Ali Ağca tarafından vurulmadan birkaç saniye öncesi.

1 Şubat 1979'da gazeteci Abdi İpekçi’ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak tanınan Mehmet Ali Ağca,  23 Kasım 1979 tarihinde Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılmış ve kaçak olduğu esnada Milliyet Gazetesi’ne bir mektup yazarak Papa'yı öldüreceğini duyurmuştur. Ancak o günlerde Ağca'nın bu kadar ileriye gidebileceğini tahmin etmiyor bu yüzden Ağca'yı ciddiye almıyordu.

Ancak Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981 tarihinde mektubunda yazdığı gibi Papa'ya suikast düzenledi. Saatler 17.00'ı gösterdiği esnada aracıyla insanları selamlayan Jean Paul'e Browning marka 9 mm. yarı otomatik tabanca ile üç kez ateş eden Ağca, Papa'yı elinden ve karnından yaralamıştır. Panik havasının hakim olduğu Vatikan'da Ağca hemen yakalanmış ve tutuklanmıştır.

Dava sürecinde 128 kez ifadesi alınan Mehmet Ali Ağca,  suikaste dair hiçbir bilgiyi paylaşmamış ve sık sık Mesih olduğunu söylemiştir. Kısa süren davası sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu esnada Türkiye'deki mahkeme de kaçak Ağca için gıyabında ölüm cezası vermiştir.

Papa'nın affetmesine rağmen 19 yıl İtalya'da hapis yatan Mehmet Ali Ağca, 13 Haziran 2000 tarihinde İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin affını onaylamasıyla Türkiye’ye iade edilmiştir.

Yıllar geçse de suikast ile ilgili cevabı henüz bulunamamış sorular vardır. Bu soruların başında, Ağca'yı hapishaneden kaçırıp Papayı öldürmesi için Vatikan'a getirenler kimdi? Sorunun doğru bir cevabı yok ve masada iki seçenek var.

1- CIA'ye göre Tahran: Suikast girişiminden sonra ciddi bir çalışma yürüten CIA, Tahran'ın cihadın açılışı olması için Papa'yı öldürmek istediğini hatta bunun Ayetullah Humeyni’nin imzalı bir belgeyle emrettiğini iddia etmiştir.

2- Mossad'a göre Moskova: Bir Papa ajanı olan Luigi Poggi, suikast soruşturmasını Mossad ile birlikte yaptı. Poggi'nin raporuna göre Polonya'nın bağımsızlığı için çalışan grupları destekleyen 2. Jean Paul, Sovyetler Birliğini rahatsız etmiş ve Sovyetler Polonya'ya bu suikast ile gözdağı vermek istemiştir.


Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder