Hapishane Günlükleri: Papa ve Mehmet Ali Ağca

Papa 2. Jean Paul, Mehmet Ali Ağca ile hapishanede konuşuyor, 27 Aralık 1983 tarihi İtalya

Katolik dünyasının ruhani ileri Papa 2. Jean Paul, kendisine yönelik suikastın tetikçisi olan Mehmet Ali Ağca'yı, 27 Aralık 1983 tarihinde İtalya/Ancona hapishanesinde ziyaret etmiş ve yaklaşık 20 dakika sohbet etmiştir.

Suikast Süreci ve Sonrası

1 Şubat 1979'da gazeteci Abdi İpekçi’ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak tanınan Mehmet Ali Ağca,  23 Kasım 1979 tarihinde Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılmıştır. Kaçak olduğu esnada Milliyet Gazetesi’ne bir mektup yazarak Papa'yı öldüreceğini duyuran Ağca'yı o günlerde kimse ciddiye almamıştır.  

13 Mayıs 1981'de 2. Jean Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca, Papa'yı elinden ve karnından yaramış ancak olay yerinden kaçamadan yakalanmıştır. Papanın kendisini affetmesine karşın 22 Mart 1986'da İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. 13 Haziran 2000 tarihinde İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin affını onaylamasıyla Türkiye’ye iade edilmiştir.

Papa İle Sır Dolu 20 Dakika

Ağca'nın İtalya'da tutuklu bulunduğu süre içerisinde yaşanan en ilginç olay Papanın kendisini ziyaret etmesi olmuştur. Time dergisine bile "Why Forgive" başlığıyla kapak olan olayda Papa ve Mehmet Ali Ağca yaklaşık 20 dakika konuşmuş ve sohbetleri sır olarak kalmıştır.

Ancak hapishanede o ana tanıklık edenler şunları anlatmaktadır: 

23 aralık 1983’te Papa, hapishaneye giderek Mehmet Ali Ağca’yı ziyaret etti. T4 numaralı hücrenin kapısında belirdiğinde ağca ayakta duruyordu. Papa, yüzüklü elini uzattı. Ağca tokalaşma için bir an tereddüt etti ve eğilip papanın yüzüğünü öptü sonra Papa'nın elini tutup anlına bastırdı.

İkili selamlaşmalarının ardından sessizce konuşmaya başladı.

Ağca, Papanın sol kulağına fısıldayarak konuşmaya başladı. Papa hafifçe başını öne arkaya sallıyordu. Ağca bir an durakladı ama Papa eli ile konuşmayı sürdürmesini işaret etti. Birden Jean Paul’ün yüzünde acı bir ifade belirdi ve gözlerini kapattı. Yaklaşık 20 dakika sonra Papa ayağa kalktı ve cübbesinin cebinden üzerinde papalık mührü bulunan bir kutu çıkarttı. Ağca kutuyu şaşkınlıkla açtı ve içinden sedef kakma bir tespih çıktı.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder