Hayallerini Uçuran Adam: Nuri Demirdağ'ın Gök Okulu

Nuri Demirdağ Gök Okulu'nun ilk mezunları törenle takdim ediliyor. Tarih 23 Ağustos 1942, yer İstanbul-Yeşilköy.
Bürokratik engelleri aşamadığı için uçak fabrikası açamayan Nuri Demirdağ, 17 Temmuz 1941 tarihinde tarihinde Yeşilköy'deki Elmaspaşa çiftliğini satın alarak bir pist, bir hangar ve okul binası inşa etmiştir. Aselsan kurucu başkanı Hacim Kamoy'un da içinde olduğu bir grup öğrenci Nuri Demirdağ'ın öğrencisi olarak eğitim almış, 8 Ekim 1943'te okulu ziyaret eden Amerikalı diplomatlar verilen bu eğitim ve çabaya karşı hayranlıklarını gizleyememiştir. 

İsmet İnönü'nün oğlu Ömer İnönü ve Erdal İnönü de Nuri Demirdağ'ın okulunda eğitim görmüş ancak eğitimini tamamlamadan okulu bırakmışlardır.

O zamanın cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğulları Ömer İnönü ve Erdal İnönü de Nuri Demirağ'ın Yeşilköy'deki Gök Okulu'na kaydolmuş ama bir hafta kadar öğrenim gördükten sonra okulu bırakmışlardı. Gök Okulu, kurulduğundan kısa bir süre sonra her biri birer değerli pilot olan 9 kişiyi mezun etmişti; Galip Demirağ, Mehmet Kum, Osman Doğan, İbrahim Uras, Mustafa Turman, Sabri Mağara, İhsan Anıl, Mustafa Engül, Hüseyin Danacı. Bu pilotları ise daha sonra yüzlerce genç pilot izlemiş ve Nuri Demirağ Gök Okulu, tam anlamıyla bir pilot okulu niteliğini kazanmıştı.

Nuri Demirağ Gök Okulu pisti 1944 yılında istimlak edilmiş, gerekli izinler alınmadığı gerekçesiyle eğitimin yapılması engellenmiştir.

Sizde sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder