Mazi Kalbimde Yaradır: Inejiro Asanuma Suikasti

Japon siyasetçi Inejiro Asanuma'ya düzenlenen suikastın fotoğrafı, 1960

12 Ekim 1960 tarihinde Tokyo'da bir televizyon programına katılan Japon sosyalist parti lideri Inejiro Asanuma, Otoya Yamaguchi'nin düzenlediği bıçaklı saldırı sonucu öldürüldü. Bant kaydı nedeniyle kaydedilen suikast anı kaydedilirken olayın fotoğrafını çekerek ölümsüzleştiren Yasushi Nagao, 1960'ta Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü almaya hak kazanmıştır.

1930 ve 1946 yıllarında yapılan seçimler sonucunda Japonya Meclisi'nde temsilci olan Inejiro Asanuma, İkinci Dünya Savaş'ı sonrasında Japonya'da sosyalizmin hakim olması için mücadele etmiş ve Çin Komünist Partisine verdiği destek nedeniyle sık sık tehdit edilen bir siyasetçiydi.  Çoğu çevreler tarafından eleştirilse de suikast saldırısı, ülke genelinde hoşnutsuz karşılanmış ve ortak tepkiler gösterilmiştir.

Saldırıda kullanan silahın, yoroidōshi adı verilen ve genellikle 20-22 cm uzunluğunda olan geleneksel bir japon kılıcı olması bile Otoya Yamaguchi'nin geleneksel bir Japon kültürüne bağlı olduğunu göstermekteydi.

Suikastın ardından yakalanan Otoya Yamaguchi, hapishanedeki 3. haftasında intihar etmiştir. Otoya'nın kaldığı hücrenin duvarlarında ise "Yaşasın İmparator ve Kraliçe" yazıları bulunmuştur.



Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder