Bir Ömür Savaş: Apartheid Nedir?

Beyaz insanlar için rezerv edilmiş bir tren vagonu, 1982


Apartheid'in günlük yaşamın her anında görüldüğü 1982 yılında çekilen bu fotoğrafta, yalnızca beyaz insanların binebildiği bir tren vagonu gözükmektedir. Bir siyahın bu vagona binmesi halinde indirilmesi, inmemesi halinde ise gözaltına alınması ve hatta tutuklanması yerel kurumlarca ön görülmekteydi.

1950-1990 yılları arasında milyonlarca insan Apartheid sistemlerinde yaşamıştır.

Apartheid Nedir?

Apartheid, insanların deri renklerine göre ayrımcılığa uğramasına sebep olan bir sistemdir.Bu kavram ilk kez 1948 yılında Güney Afrika’da Apartheid rejiminin kurulmasıyla kullanılmıştır. Apartheid rejimi, Avrupalı beyaz azınlığın halkı siyah olan Güney Afrika'yı rahatça kontrol etmesi için düzenlenmiş beyazların üstünlüğüne dayalı bir rejimdir.

Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile  Namibya'da 1948 - 1994 yılları arasında resmi devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükumeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan bir sistemdir.


Afrika'ya sömürgeci olarak gelen Avrupalılar ile Afrika'nın yerlilerini ayıran Apartheid terimi günlük hayata da adapte edilmiştir. Taksiler, ambulanslar, cenaze arabaları, otobüsler, trenler, asansörler, banklar, banyolar, parklar, kilise salonları, plajlar, belediye salonları, sinemalar, tiyatrolar, kafeler, restoranlar, oteller, okullar, üniversiteler gibi kamu alanlarını resmi olarak ayıran Apartheid sistemi, sosyal hayatın her alanına nüfuz etmiştir.

Apartheid rejimi ile sömürgeci beyaz yönetim, beyaz olmayanların siyasi haklarını, meslek seçme, ibadet ve evlenme özgürlüklerini elinden almıştır.

Güney Afrika'da apartheid sistemine karşı Anti-Apartheid Hareketi oluşturulmuş, ülkenin ilk siyahi devlet başkanı olarak bu makama gelen Nelson Mandela iktidarıyla ırkçı-ayrımcı uygulamalar durdurulunca Apartheid yönetiminin ortadan kalkmasıyla bu hareket de son bulmuştur.

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!
x

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder