Süveyş Kanalı Tıkandı: Rotanız Yeniden Oluşturuluyor

Süveyş Kanalı Kapandı - 25 Mart 2021 - Görsel Hafıza
Evergreen gemisi Süveyş Kanalı'nı böyle tıkadı. Credit: CNES/AIRBUS DS via REUTERS
Acaba şu kısacık insan ömründe şahit olmadığımız ne kaldı diye düşünenler için sevindirici bir haber dün uluslararası ajanslardan geldi. 17 Kasım 1869 tarihinde inşa edilen Süveyş kanalı (Marlboro kanalı), bugün itibariyle tıkandı. Böylece 24-25 Mart 2021 tarihi, Süveyş Kanalı'nın tıkandığı ve eşi benzeri görülmemiş bir deniz trafiğinin görüldüğü gün olarak kayıtlara geçti.

Yaklaşık 400 metre uzunluğundaki Ever Given (veya Ever Green) isimli devasa bir geminin şiddetli rüzgar sonrası kontrolünü kaybetmesiyle birlikte 193 kilometre uzunluğundaki kanal resmen kapandı. Tedbir olarak bekletilen ve kanalın eskiden kullanılan bir kolu/uzantısı hemen trafiğe açıldı ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığı aşikar. 

Akdeniz'de yüzlerce gemi kanala giriş yapmak için sırada beklerken, sıranın her geçen saat daha da uzadığı gözlemleniyor. Aynı şekilde Kızıldeniz'de de özellikle Çin'den Avrupa pazarına gönderilen ürünleri taşıyan gemilerin sürü halinde beklediği görülüyor. 

Tüm kötü senaryoları unutturacak bir ihtimal de var: suyun yükselmesi. 

Pazar ve Pazartesi günleri kanalın su seviyesi yükseliyor. Yükselen suların, gemiyi saplandığı yerden kurtarması için adeta dua zincirleri oluşturulmuş durumda. Bu ihtimale inanlar geminin yükünün hafifletilmesi için taşınan kargonun boşaltılmasına başlamış bile. Aksi takdirde, daha öncede yazdığım gibi 2-3 haftalık tıkanma izleyeceğiz. Bu durumda 2 günde biriken gemi sırasının ne boyuta geleceği ve güzergah olarak burayı kullanan ithalat/ihracat firmalarının zararının ne olacağını kimse düşünmek bile istemiyor. 

Bu arada merak edenler için Ever Given gemisi de Çin'den Hollanda'nın Rotterdam' şehrine giden gemilerden biri. 

Süveyş Kanalı çevresindeki gemi trafiği durumu ise 25 Mart 2021 tarihinde şöyle görüntülenmiş:

Süveyş Kanalı çevresindeki gemi trafiği, görsel hafıza 25 Mart 2021

Söylentilerden doğan şahsi fikrimdir: 

Edindiğim bilgilere göre, kanal bölgesinde bu büyüklükte bir geminin rotasını saptıracak şiddette bir rüzgar esmesi pek mümkün değilmiş. Bu büyüklükte bir gemiye kaptan olacak kişinin de böyle bir kasayı bilinci yerindeyken yapmasına çok ihtimal verilmiyor. Kaos severlere duyurulur. 

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder