Berlin Duvarından Havuza Atlamak

Berlin Duvarı ve günlük yaşam
Berlin Duvarı'nın hemen yanındaki havuzda yüzen Batı Almanyalılar. Credit: Patrick PIEL / Gamma-Rapho via Getty Images / History Extra
2. Dünya Savaşı'nı kaybeden Almanya, Haziran 1945'te ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından dörde bölünmüştü. Aynı ideolojiyi paylaşan ABD, İngiltere ve Fransa bir süre sonra Batı Almanya çatısı altında toplanmış böylece Almanya, Batı ve Doğu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu ayrılığın en büyük sembolü, 13 Ağustos 1961'de inşa edilen ve başkent Berlin'i ikiye ayıran Berlin Duvarı'dır.

Ekonomisi sosyalizme dayanan ve otoriter siyasi yönetimi benimseyen Doğu Almanya, Batı Almanya'ya kıyasla oldukça geri kalmış ve burada yaşayan halk ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başlamıştır. Bu durumdan kurtulmak isteyenler, ölümü göze alarak duvarı aşarak Batı Almanya'ya geçmek istemiştir hatta resmi kayıtlara göre yaklaşık 5000 kişi bunu başarmıştır.

Duvarın Batı tarafında ise hayat, doğunun tam tersiydi. Ekonomik olarak hızla kalkınan ve refah seviyesini kısa sürede üst noktalara taşıyan Batı Almanya'da İkinci Dünya Savaşı izleri çabuk unutulmuştu. Fotoğrafta da görüldüğü gibi evinin bahçesinden Berlin Duvarı geçen bir Alman, bahçesine bir havuz inşa ederek normal hayatına devam etmektedir. 


Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder