İTÜ'de Binaenaleyh Duruşu: Süleyman Demirel

Süleyman Demirel'in öğrencilik yılları

9. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarına ait eğlenceli bir fotoğraf, İstanbul.

1924 yılında Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de dünyaya gelen Demirel, İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi ise Isparta ve Afyon’da bitirdi. 1949 yılının Şubat  ayında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı sene Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başladı. 

Mezun olduğu İTÜ'yü hiçbir zaman unutmayan Demirel, siyasete atıldığı yıllarda zaman zaman okulundan bahsetmiştir. Bu sözlerden bazıları şunlardır:

“Ben henüz olgunlaşmadan kuruyan başakların olduğu yerlerden geldim. O başaklar su olmadığı için kurumuştu. Bizim kavgamız bozkırla yeşilin kavgasıydı. Bozkırı yeşile çevirmeliydik. İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olup devlet hizmetine girdiğimizde kavgamız buydu…” 
“İTÜ’lü olmak, benim için bir şansı ifade ediyor. İTÜ’lü olmaktan memnuniyet duyduk, gurur duyduk. Ve ‘iyi ki İTÜ’lüyüz’ dedik. Bu başkasını rahatsız etmez. Biz kendimiz için söylüyoruz. Kimseyi küçümseyen bir tavır değil bu. Kendimiz için, kendi tavrımızdır.” 
“İTÜ benim yaşam tarzımı istikametlendirdi. Yani disiplinli bir yaşam, açık-net bir zihin,gerçekçi bir düşünce istikameti ve sebepten neticeye giden bir muhakeme. Böyle bir yaşam tarzı, eğitimin verdiği değerlerle olabilmiştir. Eğitim beni, çağdaş yaşam istikametine ve Kartezyen düşünceye itti.” 
“Gençler önce mesleklerini iyi öğrensinler. Bunun tavizi yoktur. Mühendislik mesleğinin demagojisi yoktur. Eğer iyi öğrenmediyseniz, öğrenmiş gibi yapamazsınız. İyi öğrenmişseniz, disiplinli çalışmayı da adet haline getirmiş olmanız lazımdır. Ve başarı, vazgeçemeyecekleri hedeftir. Öğrencilerin de yetişkinlerin de. Başarı ona talip olanındır.”

Binaenaley, bkz: bundan ötürü, bunun için, bundan dolayı, bunun üzerine, dolayısıyla.

Süleyman Demirel hakkında daha fazla bilgi için:

https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/suleyman_demirel/

https://www.ins.itu.edu.tr/hakkimizda/mezunlarimiz/s%C3%BCleyman-demirel

Siz de sizi etkileyen bir olayın fotoğrafını, kısa bir içerikle bize gönderebilir ve Görsel Hafıza ailesine katılabilirsiniz! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder